"Невъзможният" двигател EM Drive най-сетне ще бъде тестван прецизно

Ако работи, един ден ще можем да задвижваме космически кораби без каквото и да е гориво.

НаукаOFFNews Последна промяна на 10 юни 2019 в 14:37 15347 1

Кредит Technische Universitat Dresden

След почти 20 години дискусии, учените намериха начин да тестват работата на двигателя EM Drive, който хипотетично може да работи без капка гориво в космоса.

Ако това звучи прекалено добре, за да е истина, това е така, защото ако EM Drive наистина се окаже работещ, това означава, че или нарушава един от основните закони на физиката - закона за запазване на енергията - или все още не са ясни принципите на неговата работа. Но това не спира учените от водещи изследователски организации, включително НАСА и DARPA (агенция за напреднали изследователски проекти в областта на отбраната на САЩ), да изследват технологията, защото ако успеем да докажем, че този апарат наистина може да се движи в космоса, без да използва гориво, това ще даде голям тласък на аерокосмическата индустрия и ще отвори нова ера на космическите пътешествия.

Идеята за EM Drive бе предложена през 2001 г. от британския учен Роджър Шоуйър (Roger Shawyer). Изобретателят твърди, че устройството генерира тяга в посока към тесния край на конична камера. Принципът на действие се основава на ефекта от налягането на електромагнитното лъчение - микровълновото излъчване упражнява налягане върху отражателя. Заради формата на отражателната камера налягането на частта с по-голям диаметър е по-високо от частта с по-малък диаметър.

Проблемът е, че това е всъщност създаването на енергия от нищо, което е невъзможно според закона за запазване на инерцията.

Въпреки това някои изследователи твърдят, че са успели да създадат някаква тяга в експериментите си с EM Drive. Но този импулс се оказа толкова малък, че все още е трудно да се каже дали наистина е създаден от двигателя или е причинен от някакво външно влияние, като магнетизма на Земята или сеизмични вибрации.

За да обясни противоречието, екип от Техническия университет в Дрезден построява свръхчувствителен инструмент за измерване на тягата, който според тях, е изолиран срещу външни смущения, за разлика от предишните инструменти.

Установката е готова да започне първите експерименти с EM Drive. Резултатите от работата ще бъдат представени през август в статия в списание Acta Astronautica. Според авторите на изследването, техният тест трябва веднъж завинаги да сложи край на дебата за ефективността на "невъзможния" EM Drive.

Според изявление на Китайската академия за космически технологии през 2016 г. нейните учени са тествали работна версия на EM Drive на борда на космическия кораб Tiangong-2. Според тях двигателят работи и успешно помага на космическата станция да се движи в пространството.

Източник: New Experiment Will Test EmDrive That Breaks the Laws of Physics, Futurism

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3995

1

kanartikina

11.06 2019 в 05:09

Всичко е енергия и завихряния по зададена информация /матрица

Енергията е достъпна чрез различни канали и източници

Може би е дошло времето да се отпусне смъртната примка от античовеците експлоатиращи хищнически Човечарника и останалите земни ресурси

След репресиите и присвояването на гениални разработки на Тесла, Райх и стотици изобретатели по света може пък да ни позволят да се доближим до още канали за енергия и да преминем от ниво 0 към ниво 1 по скалата на кардашев за цивилизациите

Което означава ,че са измислили поредния си гнусен бизнес модел