Нови доказателства за вулканична активност на Венера

Наука ОFFNews Последна промяна на 19 юни 2015 в 12:20 7011 1

Кредит E. V. Shalygin, W. J. Markiewicz, A. T. Basilevsky, D. V. Titov, N. I. Ignatiev, J. W. Head

Разломната зона на Венера, наречена Ganiki Chasma

Венера, най-близката планета до Земята, е вулканично активна - това е доказал международен екип от учени.

Данни за променливи температурни залпове в различни точки на повърхността на планетата са предадени от космическата сонда Venus Express на Европейската космическа агенция. В продължение на няколко дни се наблюдава появата и изчезването на такива точки по повърхността на планетата, което показва наличието на активни потоци лава.

"Нашите наблюдения могат да покажат убедително, че Венера е вулканично активна планета" - е заявил Джеймс У. геолог и ръководител на новото проучване от университета Браун. "Тези резултати ще ни помогнат да разберем еволюцията на планети като нашата".

Проучването е публикувано онлайн в списание Geophysical Research Letters.

Горещите точки на планетата са идентифицирани с научния инструмент Venus Monitoring Camera, монтиран на космическия апарат Venus Express. Получените данни показват върхови температури на места с площ, варираща от 1 кв. км до повече от 200 км2.

Разломната зона на Венера, наречена Ganiki Chasma

Тези горещи петна са открити главно в голямата разломна зона, наречена Ganiki Chasma. Зоните на разлома се формират от разтягане на кората, а горещата магма се издига към повърхността.

Последните наблюдения са в съответствие с други данни, получени от Venus Express, в които също се потвърждава скорошна вулканична дейност.

През 2010 г., инфрачервените изображения на няколко вулкана показаха по предпшоложение на специалистите потоци вулканична лава на възраст между хиляди и няколко милиони години.

След няколко години, учените докладваха мощни изхвърляния на серен диоксид в горните слоеве на атмосферата на Венера, което е още един косвен признак за наличието на активна вулканична дейност върху повърхността на планетата.

Последните данни за горещи точки от космическия апарат Venus Express, заедно с геоложките карти, съставени по данни на руската мисия "Венера" през 80-те и американската Magellan от 90-те, е убедителен аргумент за съществуването на активна вулканична дейност на Венера.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.06 2015 в 17:22

То там и без вулкани си е жежко.