От двете страни на Млечния път са открити два големи мехура радиолъчение

Ваня Милева Последна промяна на 13 септември 2019 в 09:41 10801 1

Концепция на художник за мехурите, на преден план радиочинията на MeerKAT. Кредит: SARAO / Oxford / NRAO / AUI / NSF

Международен екип астрономи, включващ учени от Оксфордския университет, откри една от най-големите структури, наблюдавани някога в центъра на Млечния път - двойка огромни радиоизлъчващи балона.

Това е структура, разположена перпендикулярно на галактическия диск, наподобяваща пясъчен часовник с размери стотици светлинни години (140 х 430 парсека, 450 х1400 св. години) над и под централната област на нашата галактика.

Изследването е публикувано в Nature.

За да се избегне веднага някакво недоразумение -  тези новооткрити мехури НЕ са същите като „балоните на Ферми“, които бяха открити преди няколко години с гама телескопа "Ферми", също от двете страни на центъра на Млечния път, но които са много по-големи и излъчват гама лъчи, а не радиовълни.

Мехурите са открити от екип, ръководен от Иън Хейууд (Ian Heywood) с помощта на телескопа MeerKAT от Обсерваторията за радиоастрономия на Южна Африка (SARAO). С този радиотелескоп астрономите изследват центъра на Млечния път за вълни с дължина 23 см.

Радиоизлъчването с тази дължина се генерира в процес, известен като синхротронно излъчване, при който свободни електрони се ускоряват под въздействието на мощни магнитни полета. Това създава характерен радиосигнал, който може да се използва за проследяване на високо енергийни региони в космоса. Радиовълните, наблюдавани от MeerKAT, прониква през гъстите облаци прах, които блокират видимата светлина от центъра на галактиката.

Мехурите са очертани с кръгове. Кредит: South African Radio Astronomy Observatory

За да се ускорят частиците в тези балони до високите си скорости са нужни изключително мощни събития в Млечния път.

Смята се, че тези балони са резултат от изригвания в миналото от черната дупка Стрелец А* (за кратко Sgr A*). Такива изригвания могат да възникнат, ако черната дупка погълне големи количества материя, което активизира Sgr A, която обикновено има спокоен характер. Възрастта на двата балона се изчислява на няколко милиона години.

Има още едно обяснение за съществуването на мехурите - че са се появили заради масово образуване на звезди, последвано от вълна от свръхнови.

Въпреки че причината за образуването на тези мехури е неизвестна, те може да помогнат за разрешаването на друга космическа загадка. Повече от 100 странни нишки от намагнетизирани частици бяха открити близо до центъра на галактиката преди около 35 години и досега не се знаеше как са се образували или защо имат достатъчно енергия да излъчват радиовълни, въпреки че на пръв поглед не са ясно свързани с никакви енергийни обекти.

"Радиомехурите, открити с MeerKAT, сега хвърлят светлина върху произхода на нишките", отбеляза Фархад Юсеф-Заде (Farhad Yusef-Zadeh), астроном и физик  от Северозападния университет. "Почти всички повече от 100 нишки са ограничени от радиобалоните".

Цялата структура с форма на часовник се простира 1400 светлинни години и е необичайно симетрична. Тази симетрия подсказва какво би могло да ги е създало - размерът, ограничен от скоростта на светлината, поставя горната граница от няколко милиона години за възрастта им. Кредит: Heywood et al., Nature, 2019

„Тези събития оформят еволюцията на ядрото на нашата собствена галактика“, коментира Заде. „Изучавайки нашата собствена галактика можем да научим повече за други, по-активни галактики, които са твърде далеч, за да ги проучим подробно“.

Справка: Nature , DOI: 10.1038 / s41586-019-1532-5 

Източник: Towering balloon-like features discovered near centre of the Milky Way, University of Oxford

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12427

1

vmv

13.09 2019 в 16:49

Както и за предната статия с балоните: ефект на Майснер - изхвърляне на магнитното поле, което е следствие от кръгови тороидални токове и космически студ. Това е следствие и от подреждане (ентропия) на вакуумните частици в "тъмното", в центъра на образуванието, което се тълкува неправилно като черна дупка с "маса". Масата е свойство на веществени частици, а в "черното" - няма такива (няма вещество). Има само това което наричат тъмна материя, в подредено състояние на вектора на момента на количеството на движение (момент на импулса). Нещо като магнитно поле (силови линии) на свръхпроводяща тороидална бобина.
При изхвърлено магнитно поле - странични вещеви частици попадат в околността му и заради ускорителни процеси - излъчват. Отчасти - следват "подредени" фигури по плътност-присъствие.