Открити са масивни галактики, образувани необяснимо рано, малко след Големия взрив (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 21 ноември 2015 в 10:00 8806 2

Кредит ESO / UltraVISTA

Новите данни от телескопа ESO показват 574 масивни галактики, формирани още в началото на живота на Вселената, а изследователите все още не могат да обяснят как толкова бързо са се образували.

Нови данни от телескопа ESO разкриват, че поне 574 масивни галактики са формирани още в началото на живота на Вселената.  Изследователите все още не могат да обяснят как толкова бързо са се образували.

Данните за тези космически структури показват, че те са толкова стари, че нямат определена форма като в голямата част от известните галактики - правилни елипси или спирали. Ново видео от Европейската Южна Обсерватория (European Southern Observatory - ESO), публикувано на 18 ноември показва местоположението на древните галактики. Изследователите са публикували работата си в Astrophysical Journal през септември, съобщи Space.com.

"Говорим за галактики, които са два пъти по-големи от Млечния път" - отбелязва Карина Капути (Karina Caputi), водещ автор на новото изследване от университета в Грьонинген, Холандия. - "В момента, дори и най-съвременните модели на формиране на галактиките не могат да предскажат съществуването на тези космически структури. Би трябвало да минат най-малко 2 млрд. години след Големия взрив, за да се формират толкова масивни галактики", - добавя астрономът.

Когато астрономите изследват далечни галактики, те буквално гледат в миналото. Следователно, за да научат повече за ранната Вселена, учените трябва да проучват изключително слаби и далечни звездни системи, чиято светлина най-често се намира в инфрачервения диапазон.

За да изследват най-старите масивни галактики и определят възрастта им, астрономите комбинират данни от космическия телескоп Spitzer и телескопа VISTA, разположен в Европейската Южна обсерватория.

Данните от космическия телескоп Spitzer показват положението на по-далечните галактики, които след това лесно могат да бъдат открити от телескопа VISTA. След определени изчисление и измервания, астрономите са успели да определят възрастта на откритите далечни галактики.

Тази поредица от изображения от проучване на телескопа VISTA показва колекция от скритите преди това чудовищни галактики родени, когато Вселената е била много млада, казват учените. Снимка: ESO / UltraVISTA

Сред тези новооткрити открити галактики най-масивните са формирани около 1 милиард години след Големия взрив, а повечето от тях са се образували между 1,1 и 1,5 млрд. години. Това е много по-рано от времето, за което предсказват теоретичните модели.

"Преобладаващите теории за формирането на галактиките имат йерархичен модел. Основно галактиките се формират чрез сливане на много малки парченца", заяви Хенри Макракън (Henry McCracken), изследовател от Парижкия Институт по астрофизика (Institut d'Astrophysique) и съавтор на доклада пред Space.com.

Този бавен растеж на галактиките се съгласува добре с възрастта на обектите от местната Вселена около Земята. Но този начин на нарастване просто не е достатъчно бърз, за да се образуват тези масивни галактики толкова скоро след Големия взрив. "Няма достатъчно време, за да се формират тези видове обекти", обяснява Макракън.

Изследователите смятат, че е възможно изследването да пропусна още галактики, които са дори по-близки до Големия взрив, но са закрити от прах. Резултатите могат да бъдат изопачени от прах и по друг начин. Гарт Илингуърт (Garth Illingworth), астроном от Университета на Калифорния, Санта Круз коментира, че тежкият прах може да направи по-трудна преценката за възрастта галактиките.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.11 2015 в 16:59

Не се казва на какво разстояние са открити. Ако е на границата на видимия космос, то може да са част от друга Вселена и да наблюдаваме пресичането на нашата с друга. Все пак има и терория, че големият взрив не се е случил само на 1 място. ;)

21.11 2015 в 11:56

Ами, честито.
ТГВ от отдавна вече не може да се счита за вярна хипотеза (грешно наричана "теория", щото не е доказана с експеримент) - още от откриването на "тъмните" неща.