Първа прожекция на 3D планетариума в Пловдив (видео)

Наука OFFNews Последна промяна на 20 септември 2015 в 15:20 12406 0

Кредит www.plovdiv-online.com

Първа прожекция на новия 3D планетариум беше направена в Природонаучния музей в Пловдив. Уникалното за България съоръжение е част от мащабния ремонт на музея, който тече и в момента.

Очаква се да отвори врати в края на следващата година, съобщи БНТ 2.

Четири филма ще бъдат прожектирани на посетителите в музея. Зрителите ще могат да се докоснат до всяка една планета и метеорит.

“Всички филми са на тема „Космос“, но софтуерът позволява подобни филми с наши видео и снимки, които сме заснели, така че примерно при желание за филм за живота на мечките в Стара планина от някое училище ние можем да им подготвим съответно на тази тематика”, каза Огнян Тодоров – директор на Природонаучен музей-Пловдив.

Планетариумът може да бъде използван за уроци по физика и астрономия.

“Децата – това, което се чертае по дъските как вървят планетите, тук могат да го видят реално. Могат да видят галактиките как се сблъскаха одеве”, сподели кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.

Основното строителство в музея вече е приключило. Предстоят довършителните декоративни дейности. Скоро ще бъдат открити също залата с тропически пеперуди, морски аквариуми и терариуми.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !