Първият старт от космодрум Восточний се случи (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 28 април 2016 в 07:39 5363 0

След вчерашното малко нервно отлагане на старта в последната минута, днес, 28 април в 05:01 (българско време) се случи първото в историята изстрелване от космодрум Восточний на ракета носител от семейството на "Союз".

От новия руски космодрум Восточний стартира успешно ракетата носител "Союз-2 1а" с три космически апарата - "Ломоносов", "Aист-2Д" и SamSat-218. 

"Стартът на ракетата носител се проведе успешно" - подчертава руската космическа агенция Роскосмос. Всички системи на ракетата носител работят в нормален режим без проблеми.

Както бе съобщено по-рано, първоначално изстрелването на "Союз-2. 1а" трябваше да стане сутринта на 27 април, но автоматиката отмени пуска.

В съответствие с плана на полета, две минути след старта от ракетата се отдели първата степен, а след още две - предната част, обтекателят на ракетата. В края на петата минута се отдели втората степен. Първата степен е паднала в Амурска област, носовата част и втората степен - в Якутия. След 8 минути 44 секунди от третата степен се отдели връзката между ускорителния блок "Волга" и спътниците.

С помощта на две включвания на двигателите ускорителния блок "Волга" трите космически апарата бяха изведени на кръгова орбита. В 07:07 спътниците се отделят от ускорителния блок, който след края на своята задача е потопен в ненавигационен район на Тихи океан.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !