Персеиди 2016 ще бъде най-зрелищното звездно шоу за последните години

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 август 2016 в 10:48 25696 0

Кредит American Meteor Society

Ключовото събитие на август за любителите астрономи е неизменно метеоритния дъжд Персеиди. Сега, благодарение на съвпадението на някои обстоятелства тазгодишното звездно шоу обещава да бъде особено ярко, наситено и зрелищно.

Според НАСА, в пиковия момент (в нощта на 11-12 август) на преминаването на Земята през прашната опашката на кометата Суифт-Тътъл в звездното небе може да се наблюдават до 200 метеора на час. Това е два пъти повече от обичайното, затова НАСА нарича текущия поток "метеоритен взрив", какъвто не е наблюдаван от 2009 година.

Кометата 109P/Swift-Tuttle /Суифт-Тътъл/ е с период близо 130 г като за последно е преминала през перихелия си (най-близо до Слънцето) на 11 декември 1992 г. 

Орбитите на кометата Суифт-Тътъл. Източник: spaceweather.com

Тъй като тази година Земята ще бъде малко по-близо до центъра на метеоритен дъжд, а не в края, както обикновено, може да се наблюдава повече метеори в нощното небе от обичайното.

Ето какво ни разказа астрономът Пенчо Маркишки от обсерватория Рожен:

"Предстоящият максимум на Персеидите тази година за нашата страна (за съжаление) се пада на 12 август през деня – от около 16:00 ч. до около 18:30 ч. Но потокът е активен от 17 юли до 24 август, така че всеки, който е оставал нощем под открито небе например през предните две седмици, знае, че метеори се наблюдават сравнително често, още повече, че в момента са активни още два потока – Южни делта-Аквариди и Алфа-Каприкорниди, чийто метеори са бавни и жълтеникави на цвят. Така на практика трите метеорни потока се наблюдават едновременно през 2-рата половина на юли и 1-вата на август.

Относно Персеиди, за 2016 г. Международната метеорна организация (IMO) предвижда зенитното часово число (Zenithal Hourly Rate – ZHR) да бъде около 150 метеора на час, за разлика от обичайните близо 100 метеора на час за минали години. Метеорите от потока Персеиди са бързи и бели на цвят. Те навлизат в земната атмосфера със скорост около 60 km/s.

Другият фактор, който ще възпрепядства наблюденията в нощите около максимума, е Луната. Поради нея, за България най-подходящото време за наблюдение (най-близко до максимума, но и след залеза на Луната) ще бъде втората половина на нощите на 11 срещу 12 и на 12 срещу 13 август.

  • В нощта на 11 срещу 12 август Луната ще залезе в 01:09 ч. за София, със 61% осветен диск (до тогава ще се наблюдава съединение на Луната с Марс).
  • В нощта на 12 срещу 13 август Луната ще залезе в 01:49 ч. за София, със 70% осветен диск.
  • На 13 август Слънцето ще изгрее в 06:12 ч. за Варна и в 06:31 ч. за София.

На картата е даден вида на звездното небе в края на нощта на 12 срещу 13 август 2016, с отбелязан радианта на потока Персеиди (не е нужно обаче наблюдателите да гледат непременно към съзвездието Персей).

Във фейсбук е организирана група. която има намерение да гледа най-красивия метеорен поток на хълма при с. Железница утре от21.00ч. Стига се на спирка 69, срещу спирка Брезите, точно след центъра на с.Железница.

Вземете шалте или одеало, намерете приятели, махнете се от големият град и се насладете на тази изумителна и романтична гледка.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !