Планети и съзвездия в мартенското небе

Прогнозата на Роса

Роса Виктория Муньос Димитрова Последна промяна на 03 март 2017 в 09:00 6689 0

Кредит Predrag Agatonovic

Месец март както обикновено е месецът, в който посрещаме пролетта, местим часовниците с един час напред и се надяваме на все по-хубаво време, за да можем да се насладим на нощното небе.

При ясно небе в първите нощи на месец март, погледждайки на северозапад ще можем да се полюбуваме на красивата гледка, която ще ни предоставят Марс, Венера и тънкият сърп на Луната. За щастие на любителите астрономи към тези три небесни тела ще се присъедини и

Уран, който може да бъде наблюдаван с добър бинокъл или малък телескоп.


На 4 март все по-нарастващата Луна малко след полунощ ще закрива звездата Gama Tauri (Гама от Бик, която се намира на върха на красив триъгълник, мислено описан около известния звезден куп Хиади. За жителите на Северна Америка, обаче ще изглежда така, че Луната закрива звездата Алдебаран, окото на Бика.


Ясното небе отново ще бъде наш приятел, ако искаме на 10 март отново да се насладим на Луната, която ще бъде във фаза два дни преди пълнолуние, но този път ще премине под Регул, от съзвездието Лъв.


Луната ще продължи своят път по небосвода и на 15 март ще можем да я наблюдаваме в близост до планетата Юпитер и звездата Спика, най-ярката звезда от съзвездието Дева.


Отново онези от вас, които разполагат с подходящата техника, ще имат възможност да насочат погледи към Юпитер и да видят неговите най-известни луни– Калисто, Ганимед, Европа и Йо.

На 20 март преди разсъмване планетата Сатурн ще бъде в близост до Луната, която пък ще бъде във фаза последна четвърт.

20 март е и датата на пролетното равноденствие, за северното полукълбо на Земята и есенното за Южното. За нас астрономическата пролет ще настъпи в 12 часа и 28 минути.

Нека не забравяме, че в последната събота на този месец преминаваме към лятно часово време, с което преместваме часовниците си с един час напред и мислено се подготвяме за всички приятни моменти, които ни очакват това лято.

Напомняме ви, че все още метеорологичните условия изисвкат при наблюдение на различните астрономически явления да бъдете с подходящи за сезона дрехи. Не забравяте, че за да се насладите колкото се може повече на нощното небе трябва да бъдете далеч от градски светлини.

Астрономическите явления и през този месец няма да окажат никакво негативно влияние на жителите на Земята.

Фази на Луната през месец март 2017 година

Новолуние – 28 март – 05:58 часа
Първа четвърт – 5 март – 13:33 часа
Пълнолуние – 12 март – 17:54 часа
Последна четвърт – 20 март – 18:59 часа

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !