Ексклузивно Астронавтът Майкъл Лопес-Алегрия с лекция във Физическия факултет

Полетът до Алфа Центавър може да отнеме само 15 години (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 24 юли 2015 в 10:57 9242 2

Кредит Adrian Mann

Концепция на художник за лазерното самоходно платно на Филип Лубин - възможност за междузвездно пътуване.

Според един изследовател, изпращането на малък, подобен на пластина космически апарат с платна и мощни лазери може да намали времето за междузвезден полет от хиляди години на десетилетия.

Пътешествията на човека към звездите са прокълнати от математиката. За да стигнем до някоя от тях в разумен срок, космическият кораб трябва да лети невероятно бързо, но голямата скорост изисква големи количества гориво. Количеството, независимо дали е ракетно гориво, източник на ядрен синтез или даже антиматерия, ще направи кораба много тежък, което ще изисква още енергия за ускоряването му.

Някои изследователи са намерили вратичка в този омагьосан кръг, представяйки слънчево, лазерно или микровълново платно. Но за да изпратим такъв "платноход" да отплава надалече, трябва да бъде с размера на Тексас, а лазерът му да бъде огромен, разказва сайтът space.com.

Филип Лубин (Philip Lubin), професор по физика от Калифорнийския университет, се надява да преодолее тези проблеми с плоски, подобни на пластина космически кораби.

Неговата идея е сонда, с тегло един грам, да се изпрати в дълбокия космос с помощта на светлинно налягане на лазерен лъч от околоземна орбита. Тези сонди ще носят малък сензор за измерване и предаване на данни към Земята. Такава система може да се разработва постепенно. Дори неголеми сонди или по-слаби лазери могат да бъдат използвани за изучаване на по-близки обекти в Слънчевата система.

Лазерът в пълен размер ще бъде дълъг около 10 км, но може да се сглобява дълго време от малки, използваеми компоненти. Лазерното устройство на Лубин е описано в по-ранно изследване, известно като DE-STAR (Directed Energy Solar Targeting of Asteroids and exploRation). Тази програма предвижда да бъде разположена в орбита около Земята антиастероидна орбитална група от спътници, които ще бъдат оборудвани с лазери и слънчеви панели за презареждане. Такава група от сателити ще позволи да се създаде лазерно излъчване с висока мощност от малки отделни компоненти.

Системата с големия лазер ще използва мощност от 50-70 GW, за да задвижи космическата сонда (долу-горе толкова се използва сега, за да се издигне космически кораб в орбита на Земята). Тази лазерна система ще придаде на малък космически кораб ускорение от почти 26% от скоростта на светлината, само за 10 минути.

Такава сонда ще достигне Марс в рамките на 30 минути, ще догони най-далечния космически кораб Вояджър 1 за по-малко от 3 дни и ще стигне до Алфа Кентавър след 15 години.

За да се накара системата да заработи, изследователите трябва да определят как да се фокусира лазерния лъч достатъчно точно, за да се насочи малката сонда и как толкова малко устройство може да предава данни обратно на Земята. Също така, учените трябва да успеят да конструират огромен и скъп орбитален лазер, който обаче ще стане икономически ефективен само след няколко старта.

Лубин представя проекта си на Planetary Defense Conference 2015 в Италия. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.07 2015 в 08:12

sotis 76, би ли бил така добър да съобщиш тази формула? Ако имаш предвид релативистичното изменение на размерите на телата, то ефектът е точно обратния: дължината по посока на движението намалява, а напречните размери се запазват. Тоест обемът намалява, а не се увеличава. Отделен въпрос е, че обемът не се мери в квадратни километри, защото квадратните километри са мярка за площ. Ако ще говорим за километри, трябва да използваш кубични километри.

25.07 2015 в 12:57

Повече от прокълнати са полетите до звездите на хиляди светлинни години.Освен крайната скорост има ин една формула съгласно която едно тяло като се движи увеличава и своят обем.Така че микроскопична пластина при скорост равна на тази на светлината ще има обем хиляди кв.километри площ.