Полетът на "летящата чиния" на НАСА - LDSD е отменен за 8 юни (обновена)

Наука ОFFNews Последна промяна на 04 юни 2015 в 10:36 3926 0

Кредит НАСА

Изстрелването на апарата Low Density Supersonic Decelerator (LDSD), предназначен за кацане на Марс, е било отменено поради лоши метеорологични условия. НАСА ще направи оценка на следващата възможност за изстрелване в понеделник, 8 юни.

Тестовият полет бе отлаган вече няколко пъти поради неблагоприятни условия.

По време на втория тестов полет е планирано балон да издигне прототипа LDSD на височина от 37 000 метра, след което ракетен двигател ще го издигне още до 55 000 м височина. Тогава апаратът ще започне да пада със свръхзвукова скорост приблизително 2.35 маха, ще отвори парашута си и ще започне да намалява скоростта си.

НАСА ще излъчва на живо от Тихоокеанската ракетна база на хавайския остров Кауай, от която ще стане стартът.

Какво налага такава конструкция, какви са били инженерните предизвикателства, както и защо е толкова важен този апарат за бъдещите полети на Марс, може да прочетете в "Защо за Марс ни е нужна летяща чиния".

За да подкрепи евентуалната пилотирана мисия, НАСА се нуждае от технологии, способни да приземят между 20 до 30 тона на повърхността на Марс. Устройството LDSD е стъпка в тази посока: то поддържа полезния товар на 2-3 тона, което представлява удвояване на сегашните възможности.

Тъй като не е практично да се тестват на Марс тези нови технологии, учените използват следващия най-добър вариант - тънкия слой на горната атмосфера на Земята, известен като стратосфера. LDSD ще бъдат тествани над Тихия океан, тъй като това е мястото, където атмосферата прилича най-много на Марс.Чрез симулиране на свръхзвуковото навлизане и насочване за кацане на Марс, инженерите ще имат представа за това колко добре технологията LDSD ще се осъществи на Марс.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !