Поредният полет на транспортния кораб Dragon към МКС ще бъде днес (стрийм)

Наука OFFNews Последна промяна на 28 юни 2015 в 06:49 1870 0

Кредит НАСА

Днес, неделя, 28 юни, в 10:21 ч EDT (17:21 бълг. време) НАСА ще стартира към Международната космическа станция (МКС) транспортният кораб Dragon в седмата снабдителна мисия на SpaceX.

Прогнозите предвиждат 90% шанс за добри условия за изстрелване, съобщава НАСА, а телевизията на агенцията ще предава старта от космодрума в Кейп Канаверал на живо от 16 часа.

Апаратът Dragon на компанията SpaceX ще бъде изведен на орбита от ракетата носител Falcon 9 като издигането е планирано да започне днес, неделя в 17:21 българско време от космодрума в Кейп Канаверал (Флорида).

Планиран е поредният опит да се приземи първата степен на Falcon-9 върху плаваща платформа.

В случай на успешен старт Dragon ще достигне до станцията във вторник, 30 юни. Бординженерът на НАСА Скот Кели, използайки роботизирана ръка, ще скачи транспортния кораб около 14:00 българско време. 

Транспортният кораб ще изпълни своята седма мисия до МКС, определена по договора с SpaceX. Тя ще достави на станцията около 2 тона товари: провизии, техническо оборудване и материали за научни експерименти. От особено значение е доставката на докинг порт адаптер (механизъм за скачване) ISS, който ще позволява скачване с космическата станция на американските космически кораби на компаниите Boeing CST-100 и SpaceX Dragon-2.

Научните изследвания в следващия етап на МКС ще предложат по нов начин да бъдат разгледани процесите на окисление в условията на микрогравитация, с помощта на доставеното оборудване ще бъдат изпълнени първите космически наблюдения на метеори, навлизащи в земната атмосфера. Ще продължи изучаването на потенциалните рискове за здравето на екипажа, намиращ се в условия на безтегловност и ще бъдат направени нови крачки в областта на отглеждането на храна в космоса. 

Ако по някаква причина, стартирането не може да се състои в неделя, следващият възможен старт ще бъде в понеделник, 29 юни.

След около пет седмици от космическата станция Dragon ще се върне на Земята около 1400 килограма товари, включително резултатите от научните експерименти, ненужно техническо оборудване и отпадъци.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !