Прашните дяволи на Марс са заснети от орбита

Наука ОFFNews Последна промяна на 21 декември 2015 в 15:04 6356 1

Марс е ветровита планета (макар и не толкова като във филма "Марсианецът"), където вятърът постоянно активно оформя пейзажа. В мащабния пренос на фин марсиански пясък основен фактор са прашните дяволи, миниатюрните торнадо.

Сайтът space.com показа снимки на прашни дяволи в полето в Ганг Казма (долината Маринър), заснети с камерата HiRISE на борда на Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) на НАСА. 

Тези наблюдения бяха проведени през юли 2015 г., но публикувани в последния месец. Анализът на снимките може да помогне при разкриването на тайните на формирането и развитието на тези атмосферни образувания.

Според планетолога Пол Гайслер (Paul Geissler), особен интерес представляват два прашни дявола с различни размери, разположени в непосредствена близост един до друг.

Ние виждаме две съвършено различни морфологии. По-големият вихър има диаметър около 100 метра и форма на поничка с отвор в центъра. По-малкият му спътник е по-компактен, той също има дупка в центъра, където налягането на въздуха е много по-малко от заобикалящото налягане. Най-вероятно природата на образуването им е една и съща, различно е само времето им на съществуване", отбелязва Пол Гайслер. 

8 прашни дявола, заснети от камерата HiRISE - 5 с цветни филтри. Източник: NASA / JPL-Caltech 

Прашните дяволи на Марс се образуват по същия начин като на Земята. Слънчевата светлина загрява въздуха близо до повърхността, оставяйки по-хладен горния слой въздух. Ако условията са подходящи, топлият въздух увеличава обема си и започва да се върти, създавайки зони с ниско налягане. Ъгловият момент изгражда въздушна тръба, която може да се изкачи високо в атмосферата на планетата.

Според Гайслер прашните дяволи вероятно ще мигрират към планината или ако има вятър - в посоката на вятъра. Но когато вихрите са по двойки се смята, че се въртят в различни посоки. 

На Марс прашните вихри играят ключова роля в характеристиките на атмосферата и праха в нея и представляват голям интерес за учените. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.12 2015 в 18:14

А някои хора твърдят, че на Марс има бази и че са работили там:

http://www.mirror.co.uk/news/weird-news/secret-alien-base-mars-marine-3745652