Радиовзрив, тръгнал преди 8 милиарда години, удари Земята

Ваня Милева Последна промяна на 23 октомври 2023 в 00:00 17095 0

Илюстрация на художник за пътя, по който бързият радиоимпулс FRB 20220610A изминава от галактиката, от която произхожда (горе вляво), и Земята, в един от спиралните ръкави на Млечния път

Кредит ESO/M. Kornmesser

Илюстрация на художник за пътя, по който бързият радиоимпулс FRB 20220610A изминава от галактиката, от която произхожда (горе вляво), и Земята, в един от спиралните ръкави на Млечния път

Огромен изблик на енергия, който пътувал повече от половината възраст на Вселената, е "достатъчно мощен, да изпече в микровълнова фурна купа с пуканки, два пъти по-голяма от Слънцето", съобщава New Scientist.

Астрономи са забелязали най-стария бърз радиоимпулс (FRB), виждан някога, датиращ отпреди 8 милиарда години. Стотици от тези странни изблици на радиовълни от космоса вече са открити на Земята след откриването им през 2007 г., но този е и най-високоенергийният, виждан някога.

"Импулсът има енергията, която слънцето произвежда за 30 години", обяснява Райън Шанън (Ryan Shannon) от Технологичния университет Суинбърн в Австралия. "Това е достатъчна мощност, за да изпечете в микровълнова фурна купа с пуканки, около два пъти по-голяма от Слънцето."

Шанън и колегите му забелязват експлозията от радиация, наречен FRB 20220610A, с помощта на радиотелескопа Australian Square Kilometer Array Pathfinder и установяват, че FRB е три и половина пъти по-високоенергиен от другите открити FRB.

Смята се, че FRB идват от силно магнетизирани неутронни звезди от далечни галактики и обикновено траят само част от секундата. "Повечето от тях никога не са виждани отново, след като са били открити за първи път", разказва Шанън.

Вглеждайки се по-отблизо в точката в небето, откъдето идва емисията, използвайки Very Large Telescope (Много големия телескоп) в Чили, изследователите откриват клъстер от галактики, за който смятат, че съдържа източника на взрива.

"Това означава, че експлозията е пътувала през космоса почти 8 милиарда години", посочва членът на екипа Стюарт Райдър (Stuart Ryder) от Университета Макуори, Австралия.

Предишният рекордьор е пътувал само за 5 милиарда години, така че това последно откритие предполага, че FRB са се случили най-малко половината от възрастта на Вселената, която е на около 13,7 милиарда години.

Астрономите изучават FRB, за да се опитат да изградят по-добра картина на ранната вселена. Когато тези експлозии достигнат Земята, някои вълни пристигат с малко по-дълги дължини на вълните от други, защото по време на пътуването от галактическия източник до нас, FRB взаимодейства с обектите между тях – предимно свободно плаващи йонизирани частици като електрони – забавяйки някои от вълните и разтягане на техните дължини на вълните.

Наблюдението позволява на астрономите да разберат колко еднаква е материята между галактиките, отбелязва Шанън.

Справка: S. D. Ryder et al. ,A luminous fast radio burst that probes the Universe at redshift 1.Science 382,294-299(2023). DOI: 10.1126/science.adf2678

Източник: A blast of radio waves hit Earth after travelling for 8 billion years, New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !