Революция във физиката: Може би е открит нов вид гравитационни вълни, които не са от черни дупки (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 23 август 2017 в 15:55 45970 2

Сблъсък на неутронни звезди - концепция на художник. Dana Berry, SkyWorks Digital, Inc./Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics

Може би са регистрирани нов вид гравитационни вълни. Това съобщиха първи NewScientist преди часове.

Изследователи са забелязали фино изкривяване на тъканта на пространството в резултат на катастрофален сблъсък на две неутронни звезди.

Сега оптичните телескопи - включително космическият телескоп "Хъбъл" - трескаво насочват своите лещи към възможния източник на вълната - елипсоидна галактика на стотици милиони светлинни години от нас.

Гравитационните вълни са маркери за най-суровите събития в нашата Вселена, генерирани от плътни обекти като например черни дупки или неутронни звезди, които колапсират, отделяйки огромна енергия. Два експеримента - LIGO в САЩ и в VIRGO в Европа - са предназначени за откриване на микроскопични промени в пътя на лазерни лъчи, причинени от преминаването на гравитационни вълни.

Откритието на гравитационните вълни поставя началото на нова гравитационно-вълнова астрономия. Ако древните хора наблюдаваха Вселената само във видимата светлина, а през XX век се появиха радиотелескопите и детекторите на космически лъчи, сега учените имат нов канал, който ще позволи да се узнае за Вселената много повече като първото ехо от Големия взрив. Това е и нов начин за възприемане на Вселената и изучаване на космическите катаклизми. За гравитационни вълни няма препятствия, те без никакъв проблем преминават през всичко във Вселената, носейки информация за вида на процеса, който ги е породил.

LIGO е открил досега три гравитационни вълни, всичките с един тип източник - сблъсък на черни дупки. Двете обсерватории от ноември координират събирането на данни, увеличавайки своята чувствителност. Това сътрудничество може бе е на път да се отплати.

Между впрочем, Алисия Синтес от екипа на LIGO, един от гостите на Софийския фестивал на науката, разказа в лекцията си на събитието, че усилено се работи по регистрирането на гравитационни вълни и от източник сливането на неутронни звезди.

Неутронните звезди

През уикенда астрономът Грег Уилър (J Craig Wheeler) от Университета на Тексас в Остин развълнува последователите си, намеквайки за потенциално ново откритие на LIGO като туитва : "Новина от LIGO. Източник с оптичен контраст. Впечатляващо!"

Това най-вероятно означава, че астрономите могат да наблюдават светлината, излъчвана от източника на гравитационната вълна. Това предполага, източникът са неутронни звезди, които за разлика от черните дупки, могат да се наблюдават във видими дължини на вълните.

Три дни преди това, той пише "Има слухове за вълнуващ нов източник на LIGO", но съобщението бързо е изтрито.

Изследователите на LIGO отдавна очакват тази възможност, създавайки партньорства с оптични обсерватории за бързо проследяване на потенциални сигнали преди официално да обявят откритието.

Говорителят на LIGO Дейвид Шумейкър нито потвърждава, нито отрича слуховете, казвайки само "Много вълнуващият етап на наблюдателния план O2 е към своя край на 25 август. Очакваме с нетърпение да публикуваме актуализация от най-високо ниво по това време".

Предположенията се фокусират върху NGC 4993, галактика на около 130 милиона светлинни години в съзвездието Хидра. В нейните предели двойка неутронни звезди са вплетени в смъртоносен танц. Астрономите не дават информация дали се занимават с специално с тази галактика като потенциален източник за откриване на гравитационна вълна, но снощи космическият телескоп "Хъбъл" обърна внимание към двойката неутронни звезди, която се сливат в тази галактика.

Ако LIGO и VIRGO наистина са регистрирали гравитационни вълни от сблъсък на неутронни звезди, това може да обясни защо Анди Хауъл (Andy Howell), астроном от Университета Лас Камбърс, публикува пост за това как "извършването на астрономическите наблюдения е по-добро от всяка история, която някой човек някога е разказвал", но не дава никаква информация какво точно е забелязал.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

23.08 2017 в 18:42

Иииииии?

Видеото хубаво. Какви точно модели са обсъждани за сливане на неутронни звезди? С образуване на черна дупка или на нова, по-тежка неутронна звезда? С акреция на материя от приливно-деформираната по-лека звезда или с катастрофален сблъсък? Колко от енергията се изнася от неутрино и колко от фотони?