Русия няма да строи база на Луната

Наука ОFFNews Последна промяна на 29 декември 2015 в 15:16 8582 3

Кредит Известия

Пилотираният полет до Луната е отпаднал от руската космическа програма за 2016-2025 година.

С цел да се спестят средства в новия проект на космическата програма руснаците се отказват от лунната си програма, която бе обявена за стратегическа цел през пролетта на 2014-та от Дмитрий Рогозин, заместник председател на Руската федерация. Тогава той определи колонизацията на Луната като основен приоритет на Руската космическа индустрия, съобщава агенция Известия.

В сравнение с априлската версия на космическата програма в новия вариант са премахнати програми като "Създаването на лунен космодрум", "Създаване на лунна орбитална станция", 'Създаване на база на Луната", "Създаване на лунен скафандър", "Създаване на роботизирана система на Луната". Това трябва да доведе до значителни бюджетни икономии.

Финансирането на програмата като цяло е намалена с 845.5 милиарда рубли, но ще се запазят всички фундаментални експерименти и изследвания, заяви шефът на Роскосмос Игор Комаров според РИА Новости.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.12 2015 в 22:43

Не са се отказали заради парите за защото са разбрали, че такова нещо не е православно

29.12 2015 в 21:00

Нали щяха Хелий-3 да добиват, що така се отказаха? Да не стана така че няма още какво да го правят защото няма още реактори за него?

29.12 2015 в 18:19

На Луната няма какви да е ресурси от интерес за Империята. А да повтаряш нещо с 50 години закъснение, едва ли би било проява на престиж. Още Келдиш през 60-те години им обясняваше, че ако американците стъпят първи на Луната, то русите просто нямат какво да правят там - цялата въртележка беше за престиж, шефкетлък и ихтибар и това са сигурно най-неефективно потрошените милиарди в цялата история на човечеството. Като се върнаха янките с една торба камъни от Луната, дето се установи че са почти напълно аналогични на земния базалт, и какви величайши научни открития последваха от това?! Тези пари трябваше да отидат вместо туй за произвеждане на лади и москвичи. Тогава уровена на живот щеше да се дигне барем малко по-нагоре, пък ако руснаците бяха изобретили с тях Плейстейшън, съвсем щеше да им се отще да ходят на Луната - те имат добри програмисти, написват една игра Russian Moon Spacewalk и не ти трябва да пращаш никакви космически апарати. Весели новогодишни празници!