Сър Артър Едингтън - първият потвърдил експериментално Общата теория на относителността

Ваня Милева Последна промяна на 28 декември 2023 в 00:00 4260 0

Едингтън

Кредит Wikimedia Commons

Сър Артър Стенли Едингтън

На днешната дата, 28 декември, през 1882 г. е роден британският астрофизик и математик сър Артър Стенли Едингтън, известен с работата си върху движението, разпределението, еволюцията и структурата на звездите.

Едингтън също така интерпретира Общата теория на относителността на Айнщайн. Той е един от първите, които предполагата (1917 г.) превръщането на материята в радиация, която захранва енергията на звездите.

Двама велики учени в разговор: По време на пълното слънчево затъмнение на 29-ти май 1919 Сър Артър Едингтън (вдясно) потвърждава Общата теория на относителността на Айнщайн, като потвърждава отклонението на звездната светлина от гравитационното поле на Слънцето. Снимката на двамата учени е направена през 1930 в британския университет Кеймбридж. © AKG.

През 1919 г. Едингтън ръководи експедиция за слънчево затъмнение, която потвърждава предсказаното огъване на звездната светлина от гравитацията. Той разработи уравнение за радиационното налягане.

Горе: Когато се наблюдават сами в небето, две звезди (жълта и червена) имат добре дефинирано разделение, определено от посоката директния поглед към тях. Те изглеждат разделени и това може да бъде измерено. Долу: По време на пълно слънчево затъмнение светлината от жълтата звезда преминава близо до Слънцето и се изкривява. Поглеждайки назад по зрителната линия, изглежда, че жълтата звезда е по-близо до червената звезда, отколкото е била, когато Слънцето не е било на пътя на светлината.

През 1924 г. той извежда важно съотношение между маса и светимост. Едингтън също така изучава пулсациите в променливите цефеиди и много високата плътност на белите джуджета.

Едингтън търси фундаментални връзки между основните физически константи. Едингтън е написал много научно-популярни книги за обикновения читател, включително „Звезди и атоми“.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !