Ще се върне ли "соколът" на Илън Мъск от космоса, за да кацне в океана (обновена)

НаукаOFFNews Последна промяна на 24 август 2017 в 13:19 4569 0

Кредит SpaceX

От стартовия комплекс SLC-4E на военновъздушната база Ванденберг в Калифорния ще бъде изстреляна ракетата Falcon 9 на SpaceX, която ще изведе в орбита сателитa FORMOSAT-5 за дистанционно наблюдение на Земята.

Обновяване 22:30: SpaceX успешно стартира спътника FORMOSAT-5 и приземи ракетата Falcon 9.

Спътникът е създаден от Националната космическа организация на Тайван (NSPO). Това е първият подобен тайвански сателит, който е разработен единствено със собствени технологични и производствени ресурси без чужди изпълнители.

Стартът е насрочено за 24 август от 11:50 часа местно време (21:50 българско време) с прозорец за изстрелване от 44 минути. 

Истрелването ще включва опит да се приземи на първата степен на борда на автономна платформа в океана, съобщи НАСА.

Задачата на FORMOSAT-5 е да заснеме повърхността на нашата планета с висока пространствена разделителна способност. Правителството на Тайван възнамерява да използва данните от сателита за отбранителни и научни цели, както и за противодействие на природни бедствия. Апаратът може да се счита за "наследник" на FORMOSAT-2, стартирал през 2004 г. и приключил дейността си през 2016 г.

Теглото на FORMOSAT-5 при старта ще бъде 475 кг. Основата част от полезния товар е телескоп с диаметър 45 см. Той ще позволи да се правят черно-бели снимки с резолюция до 2 метра, както и многоспектрални изображения с разделителна способност до 4 метра. В разработването на инструмента участват тайвански компании и научноизследователски институти. FORMOSAT-5 е оборудван и с апаратура за изучаване на йоносферата на Земята. Сателитът ще бъде полезен по-специално за изучаване на ефекта на тектонските процеси върху състоянието на йоносферата. Така, според учените, ще може по-уверено да се предсказват бъдещи трусове.

Сателитът ще бъде изведен на слънчево-синхронна орбита с височина 720 км. FORMOSAT-5 ще бъде активен в продължение на пет години.

Предстоящото изстрелване ще бъде 40-то за повторно използваемата ракета. Предишният успешен старт и успешно кацане на Falcon 9 бе извършено на 14 август, изпращайки товарния кораб Dragon до МКС.

Това, което отличава Falcon 9 е възможността за връщане на Земята на първата степен и нейното повторно използване. Подобен подход, според експертите, може в дългосрочен план значително да намали разходите за изстрелване на ракети и космически кораби. Дори, без да се взема предвид връщането на първата степен, цената на извеждането на сателити от компанията SpaceX е 62 милиона долара. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !