Швейцарци искат да стигнат до границата на космоса със самолет (галерия, видео)

При това разработваната от младежите машина ще лети изцяло със слънчева енергия

Александър Александров Последна промяна на 26 ноември 2016 в 13:23 4958 0

Напоследък космосът е все по-актуална тема и сякаш всички вече приехме, че от запазена територия за националните космически агенции и отбранителните корпорации, той се превърна в поле за предприемачи, натрупали милиарди от технологичната индустрия и чувстващи, че Земята вече им е отесняла.

Какво ще кажете обаче за група младежи без особено сериозни средства, които възнамеряват да достигнат до границата на космическото пространство с подръчно направено возило? Точно такъв малък екип от ентусиасти планира да създаде първия самолет в историята, който ще достигне до „предверието“ на космоса.

Ако успеят, техният самолет ще е достигнал по-високо от всеки друг, летял някога. А още по-впечатляващо е, че екипът възнамерява да направи това задвижвайки апарата изцяло със слънчева енергия.

Очаква се мисията да бъде реализирана в края на 2018 година. Соларният самолет ще се нарича SolarStratos, подобно на компанията, която младежите са създали за целта преди две години в родната си Швейцария.

За разлика от милиардери като Илън Мъск и Ричард Брансън, обаче младежите не разполагат със собствена авиокомпания, нито са продали електронна платежна система като PayPal за стотици милиони долари. Всъщност най-любопитното е, че те възнамеряват да осъществят проекта си с технология, която по думите им може да бъде намерена в супермаркета.

В интерес на истината, тяхната компания вече е привлякла 5 млн. щ. долара финансиране от спонсори. Сума, която може и да изглежда впечатляващо за мнозина, но всъщност е изключително недостатъчна, когато целта е достигане до границата на космическото пространство. И със сигурност няма нищо общо с бюджетите на големите космически корпорации.

Ако успеят да реализират своя проект младите изследователи ще докажат не само, че един самолет може да достигне до космоса, а и че възобновяемата енергия може да бъде също толкова ефективна, колкото изкопаемите горива и дори да ги задмине в някои отношения.

Снимка: http://www.solarstratos.com/en/

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !