SpaceX тества двигателя Raptor, който ще лети до Марс

Наука ОFFNews Последна промяна на 27 септември 2016 в 03:38 5408 1

Вчера вечер, 26 септември, компанията SpaceX проведе изпитанията на своя нов двигател Raptor, който ще се използва за полети до Марс.

Основателят на компанията Илон Мъск публикува снимки от тестовете в Twitter:

Raptor използва за гориво течен метан и течен кислород. Това е първият двигател от този род, създаден от SpaceX. Друга разработка на компанията - двигателят Merlin  използва керосин като гориво и окислител - течен кислород.

В своя Twitter Musk определи целите, които са поставени пред Raptor по отношение на изпълнението: специфичен импулс 382 секунди и тяга 3 меганютона или приблизително 310 тона.

Дали бяха постигнати по време на тестове основателят на SpaceX не даде информация.

Както Merlin, Raptor е проектиран предвид повторната употреба, както и за работа в дълбокия космос, т.е. за междупланетни мисии.

SpaceX извършва разработката за своя сметка в периода 2009-2015 г.

В 2016 г., Военновъздушните сили на САЩ са дофинансирали проекта с 33,6 милиона, за да се създаде модификация на Raptor за използване горната степен на Falcon 9 и Falcon Heavy. Компанията SpaceX добавя още  67,33 милиона в изследването.

На 27 септември Мъск ще представи подробности за своята пилотирани програма за полет до Марс. Трябва да се отбележи, че проучването и колонизирането на Марс са били определени като основни, макар и далечни цели още по време на създаването и развитието на компанията SpaceX.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!