Стартът на BulgаriaSat-1 отложен за най-рано в петък

Наука OFFNews Последна промяна на 19 юни 2017 в 06:09 5822 0

Снимка: SpaceX

SpaceX отново отложи изстрелването на българския сателит BulgariaSat-1 за най-рано в петък, съобщи Space flight now. Това е третият път, в който старта бива отлаган.

Новото отлагане ще даде време на екипите да подменят дефектен пневматичен клапан в ракетата Falcon 9, съобщи основателят на SpaceX Илън Мъск в пост в Twitter. Мъск уточни, че клапанът е двойно подсигурен, но не иска да поема рискове.

Предишните два пъти SpaceX отложи старта поради изоставане в графика с подготовката на теста на главните двигатели на Falcon 9. Той вече беше извършен успешно на 15 юни (16 юни българско време).


Снимка: Space Systems/Loral

Тестът беше извършен без товара на ракетата, което е стандартна практика за SpaceX след експлодирането на Falcon 9 през септември, което се случи в последните минути от обратното броене и унищожи не само ракетата, но и израелският комуникационен сателит в нея.

BulgariaSat-1 се намира капсулиран в обтекателя на Falcon 9 и ще бъде прикрепен към горната степен на ракетата преди тя да бъде изведена на път за ракетната площадка 39А.

На геостационарна орбита, на 36 000 км. над земята, по време на 15-годишната си мисия сателитът ще получава и предава различни видове данни през приемници в България, Сърбия и други европейски региони на BulgariaSat, подразделение на компанията Bulsatcom. 

След близо 12 години за производството му, проектът на стойност 235 милиона долара е голяма стъпка за България, коментира Максим Заяков, изпълнителен директор на BulgariaSat в интервю за Spaceflight Now. "Сателитът е огромно начинание. Той е важен крайъгълен камък и ни дава шанс за регионално развитие... както и в цяла Европа, където имаме основно покритие. И за страната ни, определено, това е първият геостационарен комуникационен сателит", коментира Заяков.

Около 46% от капацитета на BulgariaSat-1 ще се използва от Булсатком и дъщерно дружество на компанията, регистрирано в Сърбия, а останалите 54% ще се отдават под наем.

Сателитът е произведен от водещата в тази област компания – Space Systems/Loral (SSL), базирана в Силициевата долина в САЩ. Цялата стойност на проекта към момента е 235 млн. долара, осигурени основно от американската държавна Ексимбанк. Тя отпусна дългосрочен кредит при изгодни условия от 150 милиона долара. Останалите средства са осигурени от консорциум от европейски банкови институции, воден от Дойче Банк и с участието на Ситибанк, ЕБВР, Райвайзен и Сибанк.

Изстрелването на българския сателит е част от трите планирани полета с Falcon 9 в рамките на три седмици от Флорида и Калифорния. Във вторник от военната база Ванденберг ще бъдат извършени тестове на двигателите на друг Falcon 9 в подготовка за изстрелване на 25-и юни с десет сателита от следващо поколение Iridium.

В началото на юли пък Falcon 9 ще полети от космическия център Кенеди с комуникационния сателит  Intelsat 35e.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !