Стивън Хокинг става търговска марка

Наука ОFFNews Последна промяна на 02 април 2015 в 15:19 2078 0

Кредит hawking.org.uk

Стивън Хокинг е започнал процес на регистрация на името си като търговска марка. Физикът вече е подал необходимите документи в Службата за интелектуална собственост на Великобритания, където започнала процедура на регистрация на правото за търговска употреба на името му. За това съобщава Nature.

Средствата, които физикът ще получава от продажбата на продукти със своето име, Хокинг е заявил, че ще похарчи за благотворителни цели, по-специално за борбата срещу СПИН. Представител на Университета в Кеймбридж, където работи Хокинг е коментирал новината: "Това е личен въпрос, който касае професор Хокинг, не университета, но мисля, че решението да защити своето име е правилно". Сега в интернет може да намерят сувенири и бельо, на които е изобразен физика.

Хокинг е известен с трудовете си по космология и като популяризатор на науката. Негова е и статия, в която съобщава за възможността черните дупки да излъчват. Това се случва поради квантовите флуктуации, свързани с образуването на двойки виртуални частици. Едната частица от двойката се изхвърля от черната дупка, а другата - "пада" в нея.

Също така, физикът е автор на научно-популярната книга "Кратка история на времето", която е публикувана за първи път през 1988. Тя става бестселър: до края на 2010 г., нейният тираж надхвърля 20 милиона копия на повече от 35 езика.

Заболяването не пречи на Хокинг да продължи да публикува научни статии, както и да бъде медиен герой в различни телевизионни предавания и филми. Например, наскоро излезе филм за неговия живот ("Теория на всичко"). Примерът на Хокинг, скоро има намерение да последва и известният популяризатор на науката физикът Брайън Кокс. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !