Светкавици и мистериозни обекти в таймлапс, заснет от МКС (видео)

Антония Петрова Последна промяна на 28 април 2017 в 10:00 10064 3

Северното сияние от борда на МКС на 18.01.2017 г., на преден план слънчевите панели на станцията; Снимка: Thomas Pesquet/ESA/NASA/Flickr

Невероятно видео на Земята, заснета от борда на Международната космическа станция (МКС), показва гръмотевична буря над САЩ и "възможни спътници в орбита" над планетата.

Европейската космическа агенция (ЕКА) създава таймлапс-видеото като използва снимки, направени от френския астронавт Тома Песке (Thomas Pesquet), член на екипажа на Експедиция 51 на орбитиращия комплекс.

"Таймлапс над Калифорния с гръмотевична буря на хоризонта", пише Песке в описанието на видеото, пуснато във Flickr. "Този таймлапс е направен на Земята като са взети множество снимки и са насложени една върху друга. За 1 секунда видео има обикновено около 25 снимки", пише още Песке, цитиран от Space.com.

На половината на видеото се забелязват малки, светли обекти, изстрелващи се през небето. ОТ ЕКА твърдят, че това са "вероятно функциониращи сателити", макар че нейните учени да не могат да потвърдят кои точно сателити са това. При всички случаи са активно контролирани, твърдят от ЕКА.

От Службата по космически боклук към ЕКА също отричат това да са носещи се свободно останки, защото "яркостта на обектите във видеото съответства на незасегнати обекти". Вероятно това не са и метеорити, коментира Детлеф Кошни (Detlef Koschny), учен от ESA's Space Situational Awareness Program office, който проучва близките до земята обекти.

Един ярък метеорит изгаря в атмосферата обикновено за секунда и по-малко, при по-големи обекти най-много за 2-3 секунди. Видеото обаче е 25 пъти по-бързо от реалното време, което означава, че обектите са ярки за няколко десетки от секундата, отбелязва Кошни. Височината на обектите също не съответства на това да са метеорити, добавя той. "Обичайната височина на един метеорит е около 80-110 км. Тези обекти са по-високо, поне на 300 км. На тази височина метеоритите не биха били видими", добавя още Кошни.

Наблюдаването на Земята през илюминаторите на МКС може да изглежда обичайния начин за наблюдение на бури от космоса, но астронавтите там не прекарват много време в подобно занимание. Освен това тяхната гледна точка е ограничена. МКС лети на грубо 400 км над Земята и астронавтите на борда не могат да видят северния и южния полюс. И тъй като станцията пътува с около 28 000 км/ч., МКС не стои над едно и също място за дълго време.

Астронавтът от ЕКА Тома Песке обаче успява да направи серия от забележителни фотоси на Земята и на живота си на станцията, публикувани от Space.com. Предлагаме ви малка част от тях.

Изригване на Етна на 19.03.2017 г., уловено от МКС; Снимка: ESA/NASA

Зимен пейзаж на река Днепър, северно от Киев, заснета от МКС на 9.02.2017 г.; Снимка: Thomas Pesquet/ESA/NASA/Flickr

"Окото на Африка" - Мавритания в пустинята Сахара, заснета на разстояние от 50 км; Снимка: ESA/NASA

Дюни в пустинята Сахара, заснети на 6.12.2016 г.; Снимка: ESA/NASА

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12688

3

Emil Kasamakov

29.04 2017 в 09:23

"Видеото обаче е 25 пъти по-бързо от реалното време, което означава, че обектите са ярки за няколко десетки от секундата, отбелязва Кошни."

Глупости! Означава, че обектите са ярки за няколко десетки секунди. Ако бяха ярки за по-малко от секунда нямаше да се видят като движеща се следа, а само като точка на един-единствен кадър.
Впрочем Кошни казва същото: "several tens of secondS".

Само дето греши за времето - тези 25 кадъра в секунда на видеото нямат нищо общо с реалното време. По светкавиците си личи, че интервалът между заснетите кадри е по-голям от една секунда.