Утрешният метеоритен дъжд е създаден от странна комета, различна от всички други в Слънчевата система

Наука ОFFNews Последна промяна на 28 юли 2015 в 11:08 9809 1

Кредит NASA

Кометата 69P / Machholz до Плеядите.

Земята се гмурна тези дни в опашката на една много странна комета, вероятно дошла от друга звездна система.

Тя се нарича Мачхолц (69P / Machholz) и е най-вероятната причина за метеоритния дъжд, който се случва тази седмица. 

Точно сега Земята лети в опашката тази извънземна комета, която се състои от прах и отломки от кометата, които сее в своя път около Слънцето.

Кометните частици, уловени от земната гравитация, летят към нас, изгарят в атмосферата по пътя си надолу под формата на това, което наричаме падащи звезди или метеоритен дъжд. Падащите звезди тази седмица се наричат Делта Аквариди.

Пикът на метеорния поток се бъде от 12 юли до 23 август, но най-доброто време за гледане е ще бъде рано сутринта в сряда, след като луната залезе и преди изгрев около 2 часа сутринта (за всички часови зони), според EarthSky.

Но не се притеснявайте, ако не можете да се измъкнете от града или ви е невъзможно да останете до 2 часа сутринта, все пак може да наблюдавате метеорния дъжд. Онлайн обсерваторията Slooh ще излъчва наживо "звездопада" в сряда от 00:00 българско време.

По време на двучасовото излъчване, астрономи на Slooh ще обсъждат какво можем да научим от метеорните потоци. Просто изпратете на #SloohDeltaAquarids въпроса ви. И вижте видеото по-долу.

Докато Comet 67P / Machholz е един от основните кометите мислеха за генериране на метеоритен дъжд на Delta Aquarid, тази точка е все още спорен въпрос.

Какво е странното на кометата Мачхолц

Тя е много различна от повечето други комети в нашата Слънчева система. Странните й качества довели учените на мисълта, че родния дом на тази комета е някъде в междузвездното пространство и по-късно е уловена от гравитацията на нашето Слънце.

"Първо нейната орбита е толкова силно сплесната, колкото е възможно. Това само по себе си предполага, че е "уловена" отвън, но не го доказва", каза астрономът на Slooh Боб Бърман (Bob Berman). "Но още по-странен е състава му, измерен със спектроскоп по време на приближаването й през 2007г. Той показа почти пълна липса на въглерод и цианиди, доста нетипично за кометите."

Кометата 67P / Мачхолц също така прелита изключително близо до Слънцето по време на орбиталния си път, по-близо от най-вътрешната планета Меркурий.

Поради тази причина, Бърман обяснява, че странният химичен състав на тази комета може да е от "многократното му приближаване до Слънцето, което е "опекло" въглерода му."

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.07 2015 в 13:32

ОХ нещо съвсем ме объркахте

""все пак може да наблюдавате метеорния дъжд. Онлайн обсерваторията Slooh ще излъчва наживо "звездопада" в сряда 10 юни от 00:00 българско време."" КОЙ 10.06 ...2016???? ЗАЩОТО 10.ЮНИ.2015 МИНА ПРЕДИ МЕСЕЦ И ПОЛОВИНА. Статията ви е от 28.07 как ще го гледам на живо на 10.06.