Възможна извънземна технология: Математически перфектната звездна система HD 110067 е подложена на разследване

Ваня Милева Последна промяна на 29 февруари 2024 в 13:41 3978 0

HD110067

Кредит Thibaut Roger/NCCR PlanetS CC BY-NC-SA 4.0

HD110067

Миналата година учените откриха математически перфектна звездна система - и сега проучват дали тя може да съдържа признаци на извънземни технологии.

Наречена HD 110067, звездната система, разположена само на 100 светлинни години от Земята, има шест екзопланети, всяка от които е идеално раздалечена една от друга в нещо като математическа хармония, рядко срещана в нашата хаотична Вселена. 

В документ в списание Nature от ноември 2023 г. учените отбелязаха забележителните качества на системата. И шестте планети в тази система са в резонанс една с друга. Този резонанс означава по определение "синхронна гравитационна връзка на две небесни тела (като планети), които обикалят около трето (като звезда), което може да бъде изразено като просто съотношение на техните орбитални периоди", например 73:69.

Хармонията на екзопланетите на HD 110067.

За съжаление, нито една от тези планети не е в така наречената "обитаема зона", която може да поддържа живот както го познаваме тук на Земята.

Учените обаче все още продължават своите изследвания. Стив Крофт (Steve Croft), радиоастроном и експерт по търсене на извънземни животи от университета в Бъркли, обяснява, че няма причина напредналите цивилизации да не са живели в звездната система и евентуално да са оставили след себе си някаква технология.

Възможна извънземна технология

Крофт обяснява, че технологията в слънчевата система на Земята се е разпространила извън обитаемата зона. Той е бил съавтор на новото изследване A Radio Technosignature Search of Six Resonant Sub-Neptunes Orbiting HD 110067  относно потенциала за наличие на извънземни технологии във или около звездната система.

Радиоастрономът отбелязва, че дори и резултатът да е отрицателен, подобни изследвания все пак разкриват нещо.

Малко след откриването на звездната система екипът на Крофт започва да работи с телескопа "Грийн Банк" в Западна Вирджиния. Това е най-големият напълно управляем телескоп в света. Учените са търсили радиосигнали, които постоянно присъстват, когато телескопът е насочен към системата, и липсват, когато не е. Това е техногенният подпис, уликата за системата, както го описва Space.com.

Въпреки това е трудно да се разграничат такива сигнали от естествени източници на радиовълни и собствените технологични сигнали от хората на нашата планета, като например радиовълните, които се излъчват от телефони, свързани с WiFi или сателитната мрежа Starlink на SpaceX в ниска околоземна орбита.

Крофт обяснява, че това води до купа сено от сигнали, където трябва да се намери иглата на извънземните сигнали.

И така, сега Крофт и неговият екип пресяват радиосигналите, които са получили, докато са използвали други телескопи, като екзопланетния сателит CHEOPS, управляван от Европейската космическа агенция, и испанските инструменти HARPS-N и CARMENES, за да определят по-добре размера и химическия състав на екзопланетите, така че да могат да се справят по-добре какво да настроят.

"Понякога хората ме питат "какви са шансовете ви за успех през следващите 10 години?", коментира Крофт пред Space.com. "Моят отговор на това е "не знам, но те са по-добри, отколкото бяха през последните 10 години, защото нашите възможности за търсене стават все по добри през цялото време.""

Справка: A Radio Technosignature Search of Six Resonant Sub-Neptunes Orbiting HD 110067; Carmen Choza, Steve Croft, Andrew P. V. Siemion, Sofia Sheikh, Matthew Lebofsky, David H. E. MacMahon, Jamie Drew and S. Pete Worden; Published January 2024. Research Notes of the AAS, Volume 8, Number 1 DOI 10.3847/2515-5172/ad235f

Източник: SCIENTISTS SCANNING BEAUTIFUL STAR SYSTEM FOR SIGNS OF ALIEN TECH, futurism

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !