Видео: Излитането и кацането на ракетата на SpaceX

Наука ОFFNews Последна промяна на 21 декември 2015 в 20:22 7580 2

Кредит SpaceX

Компанията на Илон Мъск SpaceX ще изстреля ракетата си Falcon 9R между 20:00 и 21:00 ET тази вечер 21 декември (3:00 - 4:00 българско време 22 декември).

Това е първият старт след аварията на Falcon 9 през юни, когато Falcon 9 избухна след излитането.

Компанията SpaceX отложи излитането с едно денонощие, за да увеличи шанса си за успех на амбициозния си план - за първи път в историята на космонавтиката ще направи опит за меко кацане на първата степен на стартовия космодрум.

Стартът на ракетата Falcon 9R, казват специалистите, е специален и защото ще бъде изстрелята за първи път новата версия на ракетата (v. 1.2) с увеличена тяга на двигателя и по-голямо количество гориво във втората степен. Освен това, мисията възобновява полетите след аварията през лятото, след шестмесечно прекъсване.

Това ще бъде 21-ви старт на Falcon 9, който ще достави 11 сателита до ниска околоземна орбита за Orbcomm, световен доставчик на комуникационни и интернет услуги.

Излъчването на живо ще започне приблизително в 03:10 българско време като можем да очакваме излитането около 03:30.

При разделянето на първата и втората степен Falcon 9 е на височина от 90 км и се движи със скорост от 2 км/сек. За да се върне в района на старта, първата степен трябва да погаси хоризонталната компонента на скоростта и да започне да ускорява в обратната посока. Профилът за полета е показан на тази схема:

С оранжево са отбелязани участъците на работа на двигателите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.12 2015 в 20:45

Супер готино го представят !
Директно, емоционално, интригуващо - както си е .
Не някакъв зализан чичка говорител да ти чете празнично какво се е случило.

За любителите на пенсионерските кинопрегледи ще кажа - дошло е друго време. Харесва ви или не.

22.12 2015 в 19:01

Ужасно грозно го представят, с това реалити-подобно емоционално изригване ми е като някакво нагласено реалити шоу - или реалити митинг. Едно време какви бяха спокойни научните репортажи и предавания, сега само интриги се търсят.