Вижте видео на пълно слънчево затъмнение от 1900 г., най-старото заснето някога

НаукаOFFNews Последна промяна на 03 юни 2019 в 00:00 2714 0

На 28 май 1900 г. се състояло първото заснето пълно слънчево затъмнение. Съвременните технологии позволиха на специалистите да сглобят кадрите в едно своеобразно пътуване във времето, в което  да видим явлението през очите на хората преди 119 години.

Пълното слънчево затъмнение от 1900 година се е виждало от Мексико, югоизточната част на САЩ, Иберийския полуостров и Северна Африка. Англичанинът Невил Маскелин (Nevil Maskelyne) - режисьор, астроном и фокусник-аматьор - е по това време в американския щат Северна Каролина, където успява да заснеме затъмнението, първият запазен запис на лента на пълно слънчево затъмнение.

Маскелин смята, че пълното слънчево затъмнение е нещо като магическо изчезване. Така че може би не е изненадващо, че един магьосник, освен това и ентусиазиран фотограф и астроном иска да заснеме събитието на филм. Освен това Маскелин желае да го покаже на посетителите на Египетската зала, театър на илюзионисти, разположен в квартал Пикадили в Лондон, на която е съсобственик.

Да се заснеме такъв филм на слънчево затъмнение е уникално постижение за своето време. Маскелин е трябвало да построи специални адаптери, за да свърже камерата и телескопа един с друг.

Карта на пътя на пълното слънчево затъмнение от 1900 г. над югоизточната част на САЩ.

Филмът е открит преди няколко години в архивите на Кралското астрономическо общество. Филмът бил в много лошо състояние, но реставраторите от Британския филмов институт BFI успяха да го възстановят кадър по кадър и да го превърнат в 4K резолюция. Можем да видим резултата по-долу. Това е първото пълно слънчево затъмнение, записано на филм.

"Маскелин иска новаторство в неговия магически театър," каза в същото изявление и Брайън Диксън, куратор на мълчаливите филми в BFI, , посветена на киното и телевизията. - Какво по-добро от най-впечатляващото природно явление от всички тях?

.

"Филмът, подобно на магията, съчетава и изкуството, и науката", коментира Брьони Диксън (Bryony Dixon), куратор на немите филми в BFI. "Това е история за магията, магията и изкуството, науката и филмите и неясните линии между тях".

Източник: Space.com.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !