За първи път е заснет междузвезден обект, който прелетя през нашата Слънчева система

НаукаOFFNews Последна промяна на 01 ноември 2017 в 00:00 37118 1

Кредит Queen's University Belfast

Обектът A/2017 U1

Това вероятно е първото изображение на междузвезден обект, който за първи път забелязахме в нашата Слънчева система.

Миналата седмица бе съобщена новината, че A/2017 U1 може да е астероид от друга звезда, който посети нашето звездно семейство.

Учените използваха телескопи от цял свят, за да проследят обекта, проверявайки неговия извънземен произход и получиха първите му изображения.

"До сряда [последната] седмица стана почти сигурно, че този обект е от чужда система, а не от нашата Слънчева система", заяви професор Алън Фицсимънс (Alan Fitzsimmons) от Университета в Белфаст Куинс, който е част от проекта за проучване на обекта. "Ние веднага започнахме още същата нощ да го изследваме с телескопа "Уилям Хершел" на Канарските острови, а след това в четвъртък вечер с Very Large Telescope (VLT) в Чили".

Екипът успя да заснеме ясни снимки на обекта и да получи данни за химичния му състав. Изглежда, че има червен цвят, подобен на обектите в Пояса на Кайпер във външната Слънчевата система.

По изчисления обектът е с размер около 400 метра и се движи по силно ексцентрична орбита. Преди сто години обектът е бил 559 пъти по-далеч от Слънцето, отколкото Земята (или на 559 астрономически единици - 559 AU ). На 14 октомври той премина само на 0,161 AU от Земята, като направи най-близкия си подход към Слънцето на 9 септември на разстояние 0.25 AU, вероятно никога да не се върне повече.

"Орбитата му подсказва, че няма да се върне отново", защото се движи значително по-бързо от необходимото, за да избяга от гравитационното влияние на Слънцето, обяснява проф. Фицсимънс. 

Данните до момента показват, че това е малък скалист или леден обект, който се носи из нашата галактика милиони или милиарди години. За разлика от кометите в нашата Слънчева система, няма доказателства за наличието на кома [плътен облак от частици газове и прах около ядрото], което предполага, че може да е астероид, а не комета.

По една случайност е влетял в нашата Слънчева система, а сега е на път към междузвездното пространство.

Естествено, знеше се, че съществуват такива обекти, но за първи път е видяно такова тяло. То вероятно е било изхвърлено от друга звездна система в периода й на формиране на планети.

Това е уникална по рода си находка и сега имаме добри изображенияид, но със сигурност няма да има повече новини за този обект в бъдеще.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!