За първи път е заснета черната дупка в сърцето на Млечния път (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 18 април 2017 в 09:00 18149 1

Илюстрация на свръхмасивна черна дупка в центъра на Млечния път. Изображение: NRAO / AUI / NSF

Първото по рода си изображение на черна дупка бе уловено преди дни с помощта на серия от телескопи от цял свят - система, известна като Event Horizon Telescope (EHT) - "телескоп на хоризонта на събитията".

Снимката ще покаже загадъчния район около гигантска черна дупка, от която материята и енергията не могат да избягат - т.е. хоризонта на събитията, съобщи UniverseToday

Но изображението не е публикувано още, в момента се обработват 500 терабайта данни, събрани от най-амбициозния проект, преследващ тези най-загадъчни обекти във Вселената.

От десетилетия се знае, че в центъра на големите галактики се крият свръхмасивни черни дупки (SMBHs). Те огъват пространството и оказват изключително силно влияние върху всички неща, които ги заобикалят, поглъщат материя и изхвърлят огромно количество енергия. Но като се има предвид характера им, всички опити да се  проучат са ограничени до косвени методи.

Сега е не само първият път на заснемане на тази загадъчна област около черна дупка, но и още един тест на Теорията​ на относителността на Айнщайн. Това също е и кулминацията на проекта EHT, създаден специално за целите на директното изучаване на черните дупки.

Симулация на изглед на черна дупка. Изображение: Bronzwaer/Davelaar/Moscibrodzka/Falcke/Radboud University

От първите данни, получени през 2006 г. проектът EHT е посветен на изучаването на Стрелец А* (Sagitarrius A*). Това е най-близката ни свръхмасивна черна дупка (SMBH) в познатата ни Вселена - намира се на около 25 000 светлинни години от Земята в центъра на Млечния път.

По-конкретно учените се надяват да определят дали черните дупки са заобиколени от област, от която материята и енергията не могат да избягат (както се очаква от Общата теория на относителността) и как те поглъщат материя.

Необходима е високата разделителна способност, ако искаме да видим Стрелец A*. Въпреки че има маса колкото 4 милиона слънца, тя е само 44 милиона километра в диаметър. Но защото е на 26000 светлинни години от Земята, черната дупка има видим размер в небето колкото CD на повърхността на Луната от Земята.

Комбинирано изображение на Стрелец А*, показано но на базата на данни от рентгенова (синя) и инфрачервена (червена) светлина, предоставени от рентгеновата обсерватория Chandra и космическия телескоп "Хъбъл". Изображение: X-ray: NASA/UMass/D.Wang et al., IR: NASA/STScI

EHT не представлява единен механизъм, а разчита на глобална мрежа от астрономически съоръжения - радиотелескопи, разпръснати на четири континента, посветени на изучаването на една от най-мощните и мистериозни сили във Вселената. Този процес, при който отдалечени в пространство радиотелскопи се свързват в един с размерите на Земята виртуален телескоп, се известен като "много голяма интерферометрия" (Very Long Baseline Interferometry - VLBI).

"Вместо да изграждаме телескоп, толкова голям, че най-вероятно ще се срути под собствената си тежест, ние комбинирахме осем обсерватории като парчета от гигантско огледало. Това ни даде един виртуален телескоп толкова голям, колкото Земята, с диаметър около 10000 км" - заяви Майкъл Бремер (Michael Bremer), астроном в Международния изследователски институт за радиоастрономия и ръководител на проекта за Event Horizon Telescope, в интервю за АФП.

Ще се комбинират данните от различни радиотелескопи в един-единствен образ и колкото са по-далече един от друг, толкова изображението ще е с по-висока разделителна способност. Телескопите, използвани в проекта са разположени в САЩ, Чили, Испания и дори на Южния полюс.

Като цяло мрежата включва инструменти като Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) в Чили, Arizona Radio Observatory Submillimeter Telescope, IRAM 30-meter Telescope в Испания, Large Millimeter Telescope Alfonso Serrano в Мексико, на Южния полюс телескоп в Антарктика, James Clerk Maxwell Telescope и Submillimeter Array в Мауна Кеа, Хавай.

С този масив от радио-чинии EHT е единственият, който е достатъчно мощен, за да открие светлината от обект, изчезващ в Стрелец A*. И за шест наблюдение - от сряда, 5 април до вторник, 11 април, - цялата мрежа бе насочена към центъра на Млечния път, за да направи точно това. И в края на срока международният екип обяви, че е направил първата снимка на хоризонта на събитията.

В крайна сметка са събрани около 500 терабайта данни. Данните от всички телескопи, записани на 4024 твърди дискове, ще бъдат предадени на Центъра за обработка на данните от Event Horizon Telescope в Масачузетския технологичен институт и Института Макс Планк за радиоастрономия в Бон, Германия. Тук информацията ще бъде обработена от суперкомпютри и ще се превърне в единен образ.

"За първи път в нашата история имаме технологичния капацитет да наблюдаваме черни дупки в подробности", заяви Бремер. "Изображенията ще се появят като комбинираме всички данни. Но ще трябва да изчакаме няколко месеца за резултата".

Надяваме се, че изображението ще бъде публикувано до края на 2017 г.

"Това е началото на едно авантюристично пътуване към черната дупка ... Все пак, мисля, че имаме нужда от повече кампании за наблюдение и в крайна сметка повече телескопи в мрежата, за да се направи едно наистина добро изображение" - заяви Хайно Фалке (Heino Falcke), астроном от Университета Radbound, Ниймеген, Холандия, и председател на Научния съвет на EHT и този, който предложи този експеримент преди двадесет години. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12427

1

vmv

18.04 2017 в 11:26

Очакват ... в центъра на геврек, да има свръхгеврек?!

(Там има само полета - полева форма на материята, структуриран вакуум от "тъмна" материя и заформящ хало от "тъмна" енергия, в което се въди видимото излъчване от веществото с характеристика "маса" - защото обектите се движат с ускорение, падайки един към друг, а не към предполагаема черна дупка. Халото увлича всички "светещи" да се движат заедно - с почти една скорост за обикаляне, нарастваща към периферията, което се и наблюдава)
...