За първи път се наблюдава как се ражда планета - газов гигант

Наука ОFFNews Последна промяна на 03 юли 2015 в 06:33 3508 0

Кредит ESO / L. Calçada

Астрономите могат да наблюдават процеса на образуването на планетата газов гигант (вдясно) в близост до звездата HD 100546 (вляво).

Астрономи от ETH Zurich са потвърдили съществуването на млад газов гигант все още вграден в средата на диска от газ и прах около своята звезда. За първи път учените имат възможност да изучават директно формирането на планета в много ранен етап на развитие.

Времето за наблюдения в Европейската Южна обсерватория (ESO) на планината Паранал струва скъпо - и все пак Very Large Telescope (VLT) в Чили с инфрачервена камера с висока резолюция прекарва цяла нощ е насочен към един малък обект в нощното небе. Получените данни позволили на международен екип астрономи начело с Заша Кванц (Sascha Quanz) от Швейцарското висше техническо училище ETH Цюрих, за да се потвърди тяхна предишна хипотеза: че една млада газова планета - малко отличаваща се от Юпитер в нашата Слънчева система - е на орбита около звезда, определена като HD 100546 - разказва се в статия от сайта Science Daily.

Звездата HD 100546 се намира само на 335 светлинни години от нас е една от най-близките ни съседи в космоса. Възрастта й е около 5 милиона години, което я прави, по астрономически мащаби, сравнително млада звезда. Подобно на много млади звезди, тя е заобиколена от масивен диск от газ и прах. Външните граници на този диск са място, където се раждат протопланетите, които са на разстояние от своята звезда около 50 пъти повече, от колкото е разстоянието между Земята и Слънцето.

Първото споменаване за възможното съществуване на млада планета около звезда HD 100546 датира от 2013 години. Новото проучване, публикувано в The Astrophysical Journal, доказва, че това, което се вижда, е раждането на планета.

Новата планета, известна като HD 100546 B, е първата по рода си. Това дава на астрономите уникална възможност да получат информация за това, как се образува газов гигант. По-рано подобна информация за образуването на планети в протопланетни дискове, обкръжаващи младите звезди, беше само на теория или с компютърни симулации.

"Сега имаме своя собствена, своеобразна "лаборатория", която ще ни позволи да получим емпирични данни" - заяви Кванц. 

Въз основа на наблюденията на планетата в три различни дължини на вълните, изследователите са успели да получат начална оценка за размера на обекта и неговата температура. Техните резултати показват, че новооткритата планета е около седем пъти по-голяма от Юпитер и се нагрява до температура от 600 градуса по Целзий.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !