Ако работеха имуностимулаторите щяха да стимулират само хремата ви

Наука ОFFNews Последна промяна на 27 юни 2015 в 14:11 11424 5

Кредит blog.spafinder.com

Препаратите, които "стимулират естествения имунитет" са само скъпо плацебо, показват изследванията.

Но независимо дали са ефективни или не - "увеличаването на имунитета всъщност е доста лоша идея." - твърди Jeremy Samuel Faust, лекар от Нюйоркската болница Mount Sinai Hospital в раздела Medical Examiner в сайта SLATE.

Всеки човек има две взаимно допълващи се имунни системи: вродена и придобита. Вроденият имунитет е естествена, първосигнална реакция на организма на неизвестна инфекция. Вроденият имунитет е бърз и действащ напосоки, неприцелено. Когато се активира, се появяват добре познатите ефекти - повишена температура, кашлица, хрема и болки в тялото или с една дума - възпаление. Едва ли някой ще иска още от същото, макар че ако се замислите, "засилване на естествената имунна система" би трябвало да означава точно това.

Щом навлезе вирус в тялото ви, веднага вроденият имунитет започва да действа. И реагира по един и същ начин, независимо кой от няколкостотинте типични простудни вируси ви е нападнал. Преди организмът ви да е разпознал точната самоличност на нашественика, вашият вроден имунитет вече ви е загрял здраво в опит да свари микробите и произвежда кашлица и храчки, опитвайки се да изхвърли тези същества навън. Тези реакции напосоки не са особено полезни и изключително досадни. Но най-важното - нямат смисъл - те не преборват инфекцията.

Неутрализирането на инфекцията е работа на придобития имунитет, целенасочен дял на вашата имунологична защита, който изграждате през живота си. Придобитата имунна система съдържа В и Т клетки, които произвеждат и взаимодействат с протеини, наречени антитела, способни да атакуват редица специфични инфекции. Един малък процент от антителата се предава от майка на дете, но по-голямата част от тях се произвеждат, когато човек за първи път се сблъска с дадена инфекция. Получените антитела са аналогични на оръжие, което телата ни държат на склад в продължение на десетилетия в случай на бъдеща инвазия - това е един вид "Студена война". Ако тялото е било предварително изложено на инфекциозен патоген (или сте ваксинирани срещу него), придобитата имунна система "помни" и е в състояние бързо да го познае в случай на бъдещо повторно заразяване. След като се активира, придобитата имунна система синтезира само правилните антитела с изумителна точност и ефективност. Най-често срещаните и леки вируси се унищожават по този начин обикновено в рамките на дни. С новите вируси се справяме по подобен начин. Единствената разлика е, че имунната система не разполага с информация в паметта си за новите вируси, така че е необходимо повече време, за да произведе само правилните антитела.

В същото време, вродената имунна система "беснее" много по-дълго време, отколкото е необходимо. Дори, когато антителата на придобитата имунна система вече са се преборили и спечелили истинската битка, вродената част просто не е разбрала новината и продължава да се бори от незнание. Както всички знаем, кашлицата и хремата може да се проточат със седмици, дори и след най-леките от вирусните инфекции.

Ето защо повишаването на имунитета е лоша идея. Продуктите на пазара за имунна защита не могат да повишат вашия придобит имунитет. Трябва да си признаем, че единственият начин да се направи това е чрез ваксинация (нещо, което твърде много потребители на алтернативна медицина изглежда отбягват) или чрез трансплантация на костен мозък, опасно, но често налагащо се лечение в някои случаи на рак на кръвта, което също засилва имунната система.

Вроденият имунитет е единствената цел на тези лекарства, които претендират за подобряване на вашия естествен имунитет. Но нима искате да имате висока температура или хрема?

В основата на лечението на симптомите на простудните вируси е те да се потискат, а не да се стимулират нашите груби и тромави вродени имунни реакции.

Ето защо лекарите предписват средства за намаляване на температурата и антихистамини. Дори ако тези рекламирани препарати за подкрепа на естествения имунитет са ефективни, то самата идея за това е лоша. Прекалената реакция към инфекциите дори може да предизвика промени в съдовата ни система, което може да доведе до сепсис и нашите кръвоносни съдове да станат твърде крехки заради реакциите на нашия естествен вроден имунитет.

Крайностите никога не са добре за организма. Твърде много имунитет (например, автоимунни реакции) може да доведе до алергии, увреждане на тъканите, а дори и анафилаксия. Твърде малко имунитет, води до химиотерапия или ХИВ / СПИН и сте изложени на риск от смъртоносни инфекции. Нашите тела са еволюирали към равновесие, но понякога вродения имунитет се нуждае ограничаване.

Така че, следващия път, когато почувствате, че ви настига простудно заболяване, може би това, което наистина ви трябва е една по-ограничена реакция на вродената имунна система, а не мощната й подкрепа. А същото време вашите придобити В и Т клетки ще свършат останалото.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.07 2015 в 00:00

Стимулирането на имунната система е популярен мит. Има нормално функционираща и потисната такава. Даже автоимунните заболявания не са резултат от твърде много имунитет, а просто нещо подвежда имунната система да атакува собствените тъкани. Това могат да бъдат химически модифицирани собствени белтъци след излагане на някои вещества, бактерии и вируси, чиито белтъци силно наподобяват някои собствени (молекулна мимикрия), като например синдром на Гилен-Баре след инфекция с Кампилобактер, реактивен артрит след инфекция с Хламидия, Шигела, Салмонела, Уреаплазма, Йерсиния, като разбира се е нужна и подходяща генетична почва.

30.06 2015 в 11:05

Г-н "ваксинация", ако твърдението за ползата от ваксинациите е "лобизъм", тогава 99% от лекарите, начело със СЗО са лобисти. А другите, които призовават за отказ от ваксините са престъпници, според мен, особено на фона на ужасната новина, че момченцето в Испания, чийто родители не бяха го ваксинирали заради подобни престъпници, е починало.

30.06 2015 в 09:31

Хора умират със и без ваксини. Чета тук за да науча интересни неща, не за да ми промиват мозъка на една или друга тема, за тази цел са всички останали медии. Ако това е поредният добре прикрит лобистки сайт, твърде жалко...

29.06 2015 в 12:25

До 1 - ти малоумен ли си? Ти спри да пропагандираш ПРОТИВ ваксинациите! Заради глупаци като теб умират хора.

27.06 2015 в 22:59

Много готин ви е сайта, но спрете да пропагандирате ваксините. Поне седмично се появява тема случайно засягаща ползите от ваксините... Коя фармацевтична компания ви е спонсор?