Бонбоните и напитките без захар са също толкова вредни за зъбите, предупреждават учени

Никола Кереков Последна промяна на 05 декември 2015 в 11:25 6576 1

Ако сте преминали на продукти без захар, като диетични безалкохолни напитки и бонбони, които не съдържат никакви естествени въглехидрати, имаме добра и лоша новина за вас. Добрата е, че чрез намаляването на прекомерния прием на захар е определено полезно за вашата лична диета. Лошата новина обаче е, че напитките и бонбоните без захар не са непременно по-полезни за вашите зъби.

Според Ерик Рейнолдс, изследовател в Университета на Мелбърн в Австралия, заместителите на сладки продукти без захар не са толкова безопасни за зъбите, колкото много хора смятат. Затова не бива непременно да вярваме на надписите по етикетите на популярни напитки и сладки продукти, които се опитват да ви убедят в противното.

Рейнолдс и колегите му от Изследователския център за Устна хигиена към Мелбърнския университет тествали голям брой безалкохолни и спортни напитки, както и сладкарски продукти и открили, че вариантите с по-малко захар също могат да повлияят негативно на здравето на вашите зъби.

Откритията, събрани в обзорна онлайн статия, предполагат, че въпреки че заместителите на захарна цялостно понижават риска от зъбни кариеси, тези продукти все пак са потенциално опасни за зъбите, поради високите нива на кислинност, които могат да разградят повърхностните слоеве зъбен емайл, а в по-напреднала фаза да оголят мекия дентин и пулпата на зъба.

Нивата на pH могат да покажат кои продукти са относително киселинни - като безалкохолни, спортни и енергийни напитки, плодови сокове и вино - но някои храни съдържат също и съединения, които се наричат хелатиращи агенти, като цитратът, който се свързва с метали като калций. Това създава особено ерозивна комбинация, която може да извлече калция от зъбите.

Тествани са 15 марки безалкохолни напитки (включително 3 без захар) върху извадени здрави човешки кътници, които нямали кариеси. Учените установили, че всички напитки предизвикват значителна ерозия на зъбния емайл, като зъбът демонстрирал значителна захуба на тегло и повърхност. Нямало значителна разлика между ерозивния потенциал на напитките със захар и тези без.

Тестването на 8 марки спортни напитки показало сходни резултати, като 3/4 от тях предизвикали значителна загуба на повърхност на емайла и омекване на повърхността покрита със зъбен емайл (макар че при нито един от опитите резултата не бил толкова разрушителен, колкото с Кока-Кола, която била използвана заедно с чешмяна вода като контрола).

Близалките без захар също може да се окажат рисковани за зъбите, поради факта, че често съдържат цитрат и други киселини като овкусители - особено тези с вкус на лимон, портокал и други плодове. 

Така че, какво трябва да консумираме (или съответно да избягваме) ако искаме да понижим шансовете си за зъбна ерозия и разрушаване? Учените препоръчват флуорирана чешмяна вода като най-полезна за зъбите, тъй като бутилираната вода не съдържа достатъчно флоуриди. Млякото също е чудесна алтернатива и макар да е хранително, не действа разрушаващо върху зъбите.

По отношение на хидратацията, водата се препоръчва пред безалкохолни, спортни напитки и сокове, които очевидно са вредни за зъбите, независимо дали съдържат захар или не. Дъвченето на дъвки без захар се препоръчва (особено марките съдържащи биоусвоима форма на калциев фосфат), тъй като те стимулират отделянето на слюнка, която може да измие киселинните продукти и да подпомогне за втвърдяването на размекнатия емайл.

Учените препоръчват да не си мием зъбите веднага след ядене или пиене на киселинни продукти, тъй като това може да увреди размекнатия повърхностен слой на зъбите. Вместо това, пийте малко вода или си изплакнете устата с вода и след това изчакайте поне един час преди да посегнете към четката за зъби. 

И разбира се, редовните посещения при зъболекаря, които всички просто обожаваме, са прекрасен начин да се уверим, че зъбите ни са в чудесно състояние. Което разбира се е логично, но докато сме още на темата вие кога за последно ходихте?

Източник: Science Allert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.12 2015 в 16:28

"Без захар" както вие сте написали означава, че сладкото в напитката/лакомството идва от нещо друго.

Аспартам (нутрасуит)- съставен е от: фенилаланин (около 50% от него), аспергинова киселина (40%) и метанол (10%). Не съм лекар или биохимик, и няма да правя copy/paste кое колко е вредно или полезно.

Глюкозо-фруктозен сироп (високо фруктозен сироп)- не се подлъгвайте по "фруктозното" в наименованието!

След като захарта беше нарочена за една от топ 5 вредните храни, производители и търговци, в едно с регулатори и надзорни органи вкупом започнаха да ни облъчват как мислейки за нашето здраве и пълноценно хранене са заместили "супер вредната" захар, и продуктите им вече са подсладени с "полезни" за организма ни сладки вещества.

Ако искате да научите малко повече от някой, който наистина разбира от тази материя, и освен това може да поднася информацията в лесен за разбиране вид, препоръчвам да потърсите в youtube "Sugar: The Bitter Truth" от Robert H. Lustig.

Може да спестите малко усилия на панкреаса си, защото няма много глюкоза в дадената напитка/храна, но странно защо нищо не казват за товара, който отива върху черния дроб, който е органа, отговорен за метаболизирането на фруктозата.