Експерти: Ваксините и функционалното неврологично разстройство - сложна история

Ваня Милева Последна промяна на 26 май 2021 в 10:27 4000 0

Някои видеоклипове, публикувани в социалните медии, показващи хора с необичайни движения и трудности при ходене след получаване на ваксина срещу COVID-19, може да са свързани с функционално неврологично разстройство - често срещано невропсихиатрично състояние.

Във Facebook, YouTube и други канали в социалните медии се появиха видеоклипове на хора, които изпитват тежки неврологични симптоми, включително конвулсии и затруднено ходене, предполагаемо след получаване на ваксина срещу COVID-19. Хората, гледащи тези видеоклипове, могат да стигнат до заключението, или че ваксината е доста опасна и предизвиква такива симптоми, или че хората във видеоклиповете фалшифицират своите симптоми. И двете заключения са неверни, според невролога и психиатър Дейвид Перес (David Perez), доктор по медицина, ​​началник на отделението за функционални неврологични разстройства в Масачузетската болница (MGH).

В статия, публикувана в списание JAMA Neurology Viewpoint авторите обясняват, че ваксината срещу COVID-19 може да ускори развитието на функционално неврологично разстройство (ФНР), невропсихиатрично разстройство със симптоми като слабост на крайниците, проблеми с походката, резки движения, тремор и спазми на лицето.

„Разпространението на тези видеоклипове може да подхрани колебливостта по отношение на ваксината, като създаде прекалено опростено впечатление за потенциалните връзки между ваксината и основните неврологични симптоми“, коментира Перес, водещ автор на статията. „Всъщност това са симптоми на истинско разстройство, базирано на мозъка, което се намира на пресечната точка на неврологията и психиатрията“.

ФНР е нарушение в нормалните мозъчни механизми за контрол на тялото и може да бъде предизвикано от физически или емоционални събития, включително нараняване на главата, медицинска или хирургична процедура и ваксинации.

„Някои хора с ФНР имат повишено внимание към тялото си и повишено състояние на възбуда и заплаха, което може да наруши нормалните невронни мрежи, контролиращи произволните движения“, обяснява Перес. „ФНР ни учи доста за сложността на човешкия мозък“.

ФНР може да наруши и осъзнатостта на индивида за двигателния контрол, добавя водещият автор Дейвид Дункюнг Ким (David Dongkyung Kim), доктор по медицина, клиничен сътрудник по поведенческа неврология-невропсихиатрия в MGH: „Тялото се движи, но индивидът не изпитва чувството, че контролира своите движения като тремори или движения".

Някои, но не всички лица, уязвими към развитие на ФНР, може да са имали неблагоприятни събития в живота или хронична болка или редица други медицински или психиатрични заболявания.

„Биопсихосоциалният модел, включващ взаимодействие на рискови фактори, предизвикващи събития и поддържащи фактори, е начинът, по който в момента разбираме ФНР“, обяснява Ким.

Функционалното неврологично разстройство обаче може да се лекува с образование, физическа рехабилитация и психотерапия.

Невролозите и други здравни специалисти са задължени да обясняват функционалното неврологично разстройство на обществеността, подчертават авторите.

„Помагайки на хората да разберат ФНР, това заболяване ще стане част от основните медицински разговори, а прозрачността на проблема ще позволи на хората да вземат информирани решения по отношение на ваксината срещу COVID-19“, коментира Перес.

Справка: “Helping the Public Understand Adverse Events Associated With COVID-19 VaccinationsLessons Learned From Functional Neurological Disorder” by David Dongkyung Kim, MD; Candice S. Kung, MD and David L. Perez, MD, MMSc, 9 April 2021, JAMA Neurology.
DOI: 10.1001/jamaneurol.2021.1042

Източник: Experts: Vaccines and Functional Neurological Disorder – A Complex Story, Scitech daily

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !