Хапче за кръвно налягане 4 в 1: Безопасно и много по-ефективно от обичайното лечение на хипертония

Ваня Милева Последна промяна на 31 август 2021 в 00:04 53466 0

Кредит: Pixabay/CC0 Public Domain

Ново лекарство за хипертония е ефективно и безопасно според проведените клинични изпитвания на създадено от австралийски учени хапче, съдържащо много ниски дози от четири лекарства едновременно.

Лекарството за понижаване на кръвното налягане на учени от Университета в Сидни се състои от четири известни лекарства за хипертония в ниски дози и действа по-ефективно от всяко от лекарствата самостоятелно. Резултатите от клинично изпитване на комбинираното лекарство са публикувани в The Lancet и са представени на водещата в света конференция на Европейското дружество по кардиология, ESC Congress 2021.

Високото кръвно налягане причинява инфаркт и инсулт и е водеща причина за смъртни случаи по света, но нивата на контрол на кръвното налягане често са ниски.

Новата стратегия, при която пациентите започват да приемат хапче, съдържащо четири лекарства, всяко в една четвърт от обичайните си дози, се оказа много по-ефективно за контролиране на кръвното налягане, в сравнение с обичайната практика на монотерапия, при която лечението започва с само едно лекарство.

В резултат на това хората често отиват на лекар с много високо кръвно налягане. В такива случаи лекарите предписват едно или две лекарства във високи дози, от които страдат черният дроб и бъбреците. Ако тези лекарства не намаляват кръвното налягане, експериментират със следващо. Но често такива пациенти, изпитващи страничните ефекти на лекарството - болка поради високите дози на лекарството, напълно спират приема на лекарствата и следователно живеят с постоянен риск от инфаркт или инсулт.

„Искахме да видим дали хората, които имат силни странични ефекти от лечението, ще се възползват от преминаването към лекарство под формата на комбинация от свръхниски дози [лекарства]“, обяснява водещият автор на новото проучване Клара Чоу (Clara Chow) от Университета в Сидни.

За да намалят токсичните ефекти на силните лекарства върху организма и ефективно да понижат кръвното налягане, австралийските учени комбинират четири добре известни лекарства в една таблетка - ирбесартан в доза 37,5 mg, амлодипин в доза 1,25 mg, индапамид в доза от 0,625 mg и бисопролол в доза 2,5 mg. Обикновено тези лекарства се предписват съответно в минимални дози от 75 mg, 5 mg, 1,5 mg и 2,5 mg.

Комбинираното лекарство е тествано върху две групи от 591 възрастни в Австралия. Първата група получава новото хапче 4 в 1. Втората група, контролната група, взема само едно лекарство за хипертония, което обикновено се предписва от лекарите.

В резултат на това, след 12-седмично изследване, кръвното налягане намалява при 80% от пациентите от първата група и при 60% от пациентите от контролната група.

След 12 месеца понижението на кръвното налягане при първата група пациенти е дори по-стабилно, отколкото при контролната група пациенти със стандартен подход към лечението на хипертония. Не са наблюдавани обаче разлики в страничните ефекти.

„Това бе първото проучване, което показва, че ползите се запазват в дългосрочен план без никакво намаляване с течение на времето“, разказва Чоу. По отношение на кръвното налягане те никога не достигат [по отношение на ефективността] групата с лекарството 4 в 1“.

Създаването на ефективно лекарство обаче не е достатъчно. Той също така трябва да бъде достъпнол за повечето пациенти, които се нуждаят от него, смятат учените. Само в този случай лекарството ще окаже сериозно влияние върху глобалното здраве на жителите на планетата.

„Когато открием такова ефективно, просто и безопасно лечение, трябва да направим всичко възможно да го доставим на тези, за които ще има най-голяма полза“, коментира Чоу.

Професор Чоу каза, че една проста и ефективна комбинирана стратегия за четворка има потенциал да повлияе на живота на хората по целия свят.

„Глобалната статистика показва, че през последните 30 години броят на случаите на хипертония се е удвоил, а хипертонията се е превърнала в водеща причина за смърт от инфаркт и инсулт“. 

„Високото кръвно налягане е водещата причина за предотвратими смъртни случаи в световен мащаб - надяваме се, че нашите водещи в света констатации ще бъдат бързо преведени в продукт, достъпен за широката общественост“, заключава Чоу.

Справка: Clara K Chow et al, Initial treatment with a single pill containing quadruple combination of quarter doses of blood pressure medicines versus standard dose monotherapy in patients with hypertension (QUARTET): a phase 3, randomised, double-blind, active-controlled trial, The Lancet (2021). DOI: 10.1016/S0140-6736(21)01922-X

Източник: 4 in 1 blood pressure pill: Safe and much more effective than usual hypertension treatment
University of Sydney

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !