Хиперактивни кръвни клетки определят дали децата ще имат хранителни алергии

Никола Кереков Последна промяна на 14 януари 2016 в 12:40 6438 0

Кредит BSIP SA/Alamy

Дете се подлага на тест за хранителни алергии, които според ново изследване може да се причиняват от повишен брой свръхактивни имунни клетки в кръвта още при раждане.

Някои деца могат поглъщат фъстъци с шепи, докато само един фъстък може да убие други.

Ново изследване предлага отговор на въпроса защо децата понякога развиват смъртоносно хранителни алергии. Според учените, още при раждане, техните тела са богати на клетки, които обуславят хиперактивен имунен отговор.

Предишни изследвания при около 6-те милиона деца в САЩ, които развиват хранителни алергии предполагат, че аномалиите започват да се развиват на много ранен етап. Учените взели кръвни проби от пъпната връв на бебета, за да добият представа за ранната имунна система на децата. Те открили, че кръвта от децата, които в последствие развиват хранителни алергии съдържа повече химични сигнали, които предизвикват възпаление и по-ниска от нормалната концентрация на естествени регулаторни Т клетки, които нормализират силата на имунния отговор.

За да разберат кои прoмени може да са ключови в развитието на алергии, имунологът Юксиа Цанг (Yuxia Zhang) от Института по Медицински Изследвания "Walter and Eliza Hall" в Парквил, Австралия и колегите му набрали повече от 1000 новородени за изследването си. Учените анализирали имунните клетки в кръвни проби от пъпната връв на децата. След това, когато децата навършат 1 година, учените ги тествали, за да проверят дали са алергични към различни храни, включително яйца, краве мляко и фъстици.

Децата, които имали хранителни алергии също така демонстрирали висок брой от един конкретен тип имунни клетки, наречени моноцити, при раждане. Моноцитите са имунни клетки основно циркулиращи в кръвта, които играят ролята на военния запас на имунната система - в случай на нужда, например когато сме болни, те навлизат в тъканите, където бързо могат да се въоръжат, превръщайки се в макрофаги, които атакуват патогените. Цанг и колегите му установили, че моноцитите на предразположените към алергия деца не били просто по-многобройни, но също така били и хиперактивни, реагирайки много по-мощно на бактериални молекули от моноцитите при деца без алергия. С други думи, те реагирали по-агресивно на заплахи, отколкото моноцитите при децата, които не развиват алергии.

Предишни изследвания не са установявали връзка между свръхактивните моноцити и хранителните алергии при деца, така че учените тествали ефекта на тези моноцити върху други имунни клетки. При in vitro тестове, сигналите излъчвани от моноцитите на алергичните деца накарали естествените регулаторни Т клетки, които обикновено потискат алергичните реакции, да правят тъкмо обратното. Те се преобразували в хелперни Т клетки, които подпомагат тези реакции. Молекулните сигнали на моноцитите също накарали незрели хелперни Т клетки да се превърнат в подпомагащи алергията хелперни Т клетки (TH2), докладват учените в списанието Science Translational Medicine

Цанг предполага, че тези резултати говорят, че имунната система при някои деца "още при раждане е предразположена" да предизвика развитието на алергии. Все още не е ясно защо предразположените към алергии деца се раждат със свръхактивни моноцити, твърди Цанг. Може майката да е изложена на нещо по време на бременността, вероятно в храната й, което повлиява развиващата се имунна система на бебето. Генетичните различия също могат да повлияват чувствителността на моноцитите.

"Това представлява един относително различен механизъм от този, който се приемаше до сега," коментира имунологът Оливър Бъртън (Oliver Burton) от Бостънската Педиатрична болница, който не е участвал в изследването. Големият брой деца в изследването и внимателния анализ на авторите, кара резултатите да звучат напълно достоверно, твърди той.

"Въз основа на резултатите от лабораторни тестове, изследването иска да покаже, че новородените, които развиват хранителни алергии, може да са различни от тези, които няма да ги развият," коментира Маршал Плаут, алерголог и клиничен имунолог от Националния Институт по Алергия и Инфекциозни Заболявания в Бетесда, щата Мериленд. Той обаче смята, че учените все пак трябва да потвърдят, че моноцитите в тялото на децата отделят същите химични сигнали като тези отделени от моноцитите в лабораторни условия.

Тъй като химичните сигнали отделени от свръхактивните моноцити подпомагат развитието на възпаление, изследването предполага, че потискането на възпалението може да предотврати развитието на алергии. Учените смятат, че са необходими допълнителни изследвания върху различни мерки, които могат да понижат нивото на възпаление в организма, като промяна на диетата на майката например.

Източник: Science Magazine

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !