Хирурзи успешно разделиха сиамски близнаци с една глава

И двете момичета се чувстват добре

НаукаOFFNews Последна промяна на 26 октомври 2017 в 00:00 16349 1

Първият етап от операцията по разделянето бе проведена миналата година © The Children’s Hospital of Philadelphia

Американски лекари успешно извършиха операция за разделяне на сиамски близнаци, които бяха със сраснали глави, съобщава сайтът на Детската болница на Филаделфия.

Операцията бе извършена преди пет месеца, но информацията за нея бе разпространена едва сега. Двете момичета се чувстват добре и продължават да се възстановяват от операцията.

"Днес Аби и Ерин Дилейни могат да седят сами, без помощта на майка си и баща си и се упражняват да се преобръщане и пълзят. Тези ежедневни действия са необикновени за близнаците момичета, защото до 6 юни те бяха свързани в главата" - пише сайтът на болницата.

Според лекарите фактически операцията се е провеждала в продължение на цялата година. През октомври 2016 г. лекарите разделят костите на черепа на момичетата и инсталират специално устройство, което движи черепите около милиметър - два на ден.

The Children’s Hospital of Philadelphia

През следващите пет месеца бяха проведени още няколко операции, които бяха подготовка за окончателното разделяне. Окончателната комплексна операция продължи 11 часа и в нея взеха участие 30 специалисти.

"Това е едно от най-ранните разделяния на сиамски близнаци със сраснали глави, регистрирани някога", заяви хирургът д-р Джеси Тейлър (Jesse Taylor), един от ръководителите на мултидисциплинарен екип. "Ние знаем, че децата се лекуват по-добре и по-бързо колкото са по-млади, затова нашата цел за Ерин и Аби бе да бъдат разделени възможно най-скоро с минимален брой операции".

Видеоклип - разказ от първа ръка за момичетата, от техните родители и членовете на техните медицински екип.

The Children’s Hospital of Philadelphia

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

26.10 2017 в 12:25

Ей тия могат да претендират че имат втора половина. Пак че са имали късмет.