Какво не знаем за това, което оставяме след себе си

Наука ОFFNews Последна промяна на 01 март 2015 в 10:38 95237 1

За него се говори срамежливо или с дебелашки хумор, както за секса, а e просто един физиологичен процес. И заради неуместния свян, много факти за тази толкова човешка функция не се знаят. Става въпрос за дефекацията или казано простонародно - акането.

Учените и лекарите, които изследват изпражненията са установили, че са вторичен продукт от разнообразната бактериална флора в червата и по тяхното състояние може да се съди за общото здраве на човека.

Ще ви представим някои факти, които може да са ви любопитни:

1. Изпражненията се състоят предимно от бактерии, а не от преработена храна

Много разпространено заблуждение е, че изпражненията са просто неизползвани остатъци храна. Наистина, в тях има и несмляна растителна материя, например целулозата в зеленчуците - пропорциите между нея и бактериите са според начина ви на хранене. Вашите изпражнения съдържат и малки количества собствена тъкан: клетки от стените на червата, които се олющват по време на храносмилането. Има разбира се и не малко вода.

Да, но съществена част от състава на изпражненията - от 50 до 80 процента, като изключим водата, са всъщност бактериите, които живеят в червата ви и след това се изхвърлят заедно с храната. Много от бактериите са все още живи, а други - мъртви. Някои от живите известно време ще оцелеят за сметка на несмляната храна, но ще умрат скоро след това.

Това не са бонбони, а бактерии, които живеят в червата ни.Снимка: Мартин Егерли, Институт за естествени науки на северо-западна Швейцария.

2. Цветът им е кафяв заради мъртвите червени кръвни клетки и жлъчката

Цветът на вашите изпражнения е в резултат на химично вещество, наречено stercobilin. То се отзовава там по два начина: от хемоглобина в червените кръвни клетки и от жлъчката - течността, която се отделя от жлъчния мехур. Жлъчният сок е горчива, жълтокафява или зеленикава течност, която разгражда мазнините в тънките черва.

Според лекарите, човек с добре функционираща храносмилателна система, има изпражнения с тъмно шоколадов цвят. 

Ако няма stercobilin, изпражненията ще са бледо сиви или белезникави. Хора с чернодробни заболявания или със запушени жлъчни пътища имат по-светли изпражнения, каквито понякога имат алкохолиците.

Други цветове:

  • Жълтите изпражнения са често резултат от паразитна инфекция, а понякога - от рак на панкреаса.
  • Черният или тъмночервеният цвят може да бъде белег за кървене в горния стомашно-чревен тракт или че сте яли цвекло.
  • Зелените изпражнения могат да бъдат знак за инфекция.
  • Синият цвят е най-вероятно заради синьото оцветяване на някоя от храните, които сте консумирали.

3. Мъжете и жените го правят по различен начин

Анатомичните разлики между мъжете и жените са толкова големи, че специалистите казват, че чрез колоноскопия могат правилно да определят пола на пациента, без да го знаят предварително.

На първо място, жените имат по-широк таз от мъжете, както и допълнителни вътрешни органи в същата област като матка и яйчници. Като резултат, тяхното низходящо ободно черво (долна част от дебелото черво) е малко по-ниско от това на мъжете и е малко по-дълго: средно 10 см. И друго - мъжете имат по-твърди коремни стени, които им помагат да изтласкат храната по-ефективно през стомашно-чревния тракт.

Тези предпоставки правят преминаването на изпражненията много по-голямо предизвикателство за жените. При жените, транзитното преминаване отнема повече време, което ги прави по-податливи на подуване на корема. Мъжете затова пък, си вършат "работата" много по-редовно.

4. Идеалното по размер и консистенция

Няма еталон за "идеални изпражнения", но има някои характеристики, които са знак за здрава храносмилателна система и микрофлора.

Според някои лекари, да ходите по голяма нужда три пъти седмично е достатъчно, но според Робин Чъткан (Robynne Chutkan), гастроентеролог в клиника в Джорджтаун, най-добре е да изпразвате червата си всеки ден, след като ядете всеки ден. В някои случаи нередовността може да бъде причинена от прекомерен стрес, защото хормоните като адреналин и кортизол могат да забавят процеса на храносмилането.

При идеални условия, казва д-р Чъткан, "това трябва да мине много лесно. Почти без усилия". И трябва да бъде едно непрекъснато тяло или две с диаметър колкото кръгчето, което можете да направите с показалеца и палеца.

Изпражнението трябва да потъва, а не да плава. Задържането на повърхността на водата на тоалетната обикновено е признак на лошо усвояване на хранителните вещества или увеличено количество газове.

Разбира се, те могат да бъдат във всички форми и размери - както се вижда на графиката вдясно, създадена от Ken Heaton от Университета в Бристол. Според Робин Чъткан идеално e номер 3 и 4 от скалата.

Ако не ви е толкова перфектно, това не означава непременно, че сте болен. Но може да е знак, че ​​не ядете достатъчно фибри или че чревната ви микрофлора не функционира много добре.

5. Чревните бактерии и растителни фибри са важни за доброто ...

Разнообразната и здравословна чревна флора е от съществено значение. Хората, които често употребяват антибиотици имат проблем в това отношение. Изследванията показват, че един курс ciproflaxin например, може да унищожи една трета от видовете бактерии, естествено присъстващи в червата ви, а при някои хора, микрофлората може никога да не се възстанови. Пробиотичните средства, които в момента са на пазара, обикновено съдържат един вид бактерии и не могат да заместят разнообразието от бактерии, които вече са загубени.

Унищожаването на чревните бактерии може да доведе до много проблеми. Така например, вредни бактерии като Clostridium difficile може да се размножат извънредно много, заемайки освободеното от "добрите" бактерии пространство. Инфекцията, предизвикана от C.difficile може да доведе до много неприятна диария. Поради тези причини, д-р Чъткан препоръчва внимателно да се избира антибиотик като сте напълно уверени, че лечението на инфекцията наистина се нуждае от антибиотик.

Д-р Чъткан казва: "Това, което наистина прави добра дефекацията са големите количества от трудносмилаеми растителни продукти, които да хранят бактериите в червата." Такива са растителните фибри - най-вече целулозата.

6. Можете да видите царевичните зърна, защото са от целулоза

Обяснението защо се виждат цели царевични зърна е доста проста: зрънцата са обвити с твърда несмилаема ципа от целулоза. Можем да преработим в стомаха си вътрешността, но обвивката я прави запазва невредима.

Това важи и за много други части от растенията, но заради яркожълтият си цвят царевицата се забелязва лесно.

Ако искате да прецените състоянието на храносмилателната ви система или просто да задоволите любопитството си колко време е необходимо да мине храната през тялото ви - можете да използвате царевични зърна като тракер.

7. Хората, живеещи в различни части на света, го правят различно

Съвсем стествено е, след като хората по света предпочитат (или имат достъп до) различна храна, да имат различни видове изпражнения.

Повечето хора в развиващите се страни, както и вегетарианците ядат храна, богата на фибри и се движат повече, което води до много по-плътни, по-обемисти изпражнения и лесна и "много по-чиста евакуация", както казва д-р Чъткан . 

Западният стил на живот и хранене е причина да са ни много по-меки и да се прокарват много по-трудно през дебелото черво.

8. Бебешкото ако е много странно

Първите няколко движения на червата на новороденото се наричат ​​мекониум.

Бебешкото "ако" е резултат от хранителните вещества, използвани от детето вътре в утробата и е тъмно зелена катранена субстанция. Изглежда толкова различно от нормалното, защото бебето е поемало необичайна "храна" преди да се роди: околоплодна течност, кръв, кожни клетки и слуз.

Мекониумът обикновено е без мирис. 

9. Фекалната трансплантация може да бъде ефективно медицинско лечение

Може да изглежда налудничаво, но изследванията показват, че най-ефективният начин за лечение на инфекцията предизвикана от вредните бактерии C.difficile, които се размножават в червата, ако полезните бактерии са унищожени е т.н. фекалната трансплантация - изпражнение на здрав човек и се поставя в стомашно-чревния тракт на пациента.

Контролирани проучвания са установили, че фекалните трансплантации имат с 90% по-висока ефективност, отколкото който и да е антибиотик. Това е логично: инфекцията C.difficile често е причинена от поголовното унищожаване на полезните бактерии в червата именно от антибиотик. Чрез това лечение, червата отново ще се колонизират от здрави бактерии и ще изтласкат бактериите C.difficile навън.

Тази процедура става вече рутинна и изследователите работят върху алтернативи на фекалната трансплантация като замразени изпражнения или фекални хапчета, които могат да се приемат периторално.

Това не означава, че трябва да опитате това у дома.

_____

по материали на vox.com, Joseph Stromberg 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.10 2015 в 13:05

Горещо препоръчвам, sotozerro, все пак да опита това у дома.