Маските ефективно ограничават предаването на SARS-CoV-2, въпреки мнението на някои

Ваня Милева Последна промяна на 25 май 2021 в 00:09 4426 1

Кредит: Unsplash / CC0 Public Domain

Въпреки че в днешно време повечето хора следват съвета за носене на маски, има професионалисти, които изразяват различни мнения относно ефективността на маските. Международен екип, ръководен от изследователи от Института по химия на Макс Планк в Майнц, Германия, сега използва данни от наблюдения и изчисления на модели, за да отговори на този въпрос.

Проучването показва при какви условия и по какъв начин маските всъщност намаляват индивидуалния и средния за популацията риск от заразяване с COVID-19 и помагат за смекчаване на коронавирусната пандемия.

В повечето среди и ситуации дори обикновените хирургически маски ефективно намаляват предаването на SARS-CoV-2 и ефективното репродуктивно число за COVID-19. В среди с потенциално високи концентрации на вируса във въздуха обаче, като в лечебни заведения и плътно заети вътрешни пространства трябва да се използват маски с по-висока ефективност на филтриране (N95 / FFP2) и да се комбинират с други защитни мерки като интензивна вентилация.

Маските са сред най-простите, лесни за използване и ефективни мерки срещу въздушно-капковото предаване на инфекциозни респираторни заболявания, но полезността им срещу COVID-19 все още се обсъжда. Някои по-ранни разследвания установиха, че маските очевидно не са ефективни при определени условия. Други откриха висока ефективност, но категорично обяснение за очевидните противоречия и несъответствия не бе дадено.

Изследователите от Института по химия "Макс Планк" (MPIC), Медицинския център на университета "Йоханес Гутенберг" в Майнц и "Charité - Universitätsmedizin Berlin", заедно с партньори от Китай и САЩ, използват данни от наблюдения и нов количествен модел на въздействието на преносимите по въздуха вируси, за да се изясни как ефикасността на маските за лице зависи от характерни режими на концентрация на вируса във въздуха.

В повечето ситуации дори обикновените хирургически маски са ефективни

"При предаване по въздушен път на SARS-CoV-2 откриваме, че обикновено само малка част от издишаните частици съдържа вируси. Повечето среди и контакти са в условия, в които няма много вируси, затова предпазните маски, включително простите хирургични маски, имат висока ефикасност при предотвратяване на разпространението на COVID-19 ", обяснява Яфан Чън (Yafang Cheng), ръководител на изследователска група "Минерва"' в MPIC.

"Нашето проучване предоставя подробно и ново механистично разбиране за средно ефективната за населението ефикасност на маските, което обяснява защо региони с по-висок процент от населението, носещи маски, имат по-добър контрол върху пандемията".

В богата на вируси среда на закрито с висока вероятност за инфекция обаче са необходими по-усъвършенствани маски (N95 / FFP2) и друго защитно оборудване, за да се предотврати предаването по въздуха. Силната зависимост на ефикасността на маските от концентрацията на вируса във въздуха подчертава значението на комбинирането на маски с други защитни мерки като вентилация и дистанциране, за да се поддържа ниска вероятността от инфекция.

„Комбинацията от високоефективни маски с други защитни мерки е особено важна за болниците, медицинските центрове и други закрити среди, където пациентите с висок риск могат да срещнат високи концентрации на вируси“, обяснява Кристиан Вит (Christian Witt), ръководител на изследователската зона по пневмология в Charité - Universitätsmedizin Berlin. "Маските ще останат важна защитна мярка срещу SARS-Cov-2 инфекцията - дори за ваксинирани лица, особено когато защитата, осигурена от ваксинацията, намалява с времето".

Подходът може да се използва за оценка на защитата срещу по-инфекциозни мутанти

"Нашият подход и резултатите от свързването на ефективността на защитните мерки с вероятността от инфекция и базовото репродуктивно число са приложими за широк спектър от респираторни вируси и заболявания, включително коронавируси, риновируси и грип. Те могат да се използват и за оценка на ефикасността на маските и за други превантивни мерки срещу нови и по-инфекциозни мутанти на ТОРС-CoV-2. " казва Хан Су (Hang Su), ръководител на изследователската група в MPIC. "Нашите разследвания показват и че аерозолното предаване не води непременно до много високи репродуктивни числа, както се наблюдава при морбили, и че относително ниските репродуктивни числа не изключват въздушно предаване".

Освен това, проучването показва колко важно е високото съответствие и правилното използване на маските, за да се гарантира тяхната ефективност при намаляване на репродуктивното число на COVID-19. За да се намали репродуктивното число от ~ 3 първоначално, под 1, ще се изисква поне 60-70% за хирургическите маски (~ 40% за маските N95 / FFP2).,??¿ По-високи нива на съответствие ще бъдат необходими за по-инфекциозни варианти на SARS-CoV-2, което отново подчертава, че маските трябва да се комбинират с други защитни мерки като вентилация и дистанциране за ефективно намаляване на вероятностите за инфекция и репродуктивните числа.

"Нашето проучване обяснява количествено защо и как маските са високо ефективни в среда с малко вируси и по-малко ефективни в среда, богата на вируси - както на индивидуално, така и на средно популационно ниво, свързани с наблюдаваните нива на инфекция и ефективното репродуктивно число. Това не е било постигнато преди и е от съществено значение за преодоляване на неубедителни по-ранни резултати, аргументи и дискусии. Ние сме уверени, че механистичните прозрения и количествените резултати, получени в нашето изследване, представляват научен пробив, който ще помогне да се разреши текущият дебат за полезността на маските и за ефективното смекчаване на COVID пандемията", обобщава Улрих Пьошл (Ulrich Pöschl), ръковоител на Департамента по многофазна химия на MPIC.

Справка: Yafang Cheng et al, Face masks effectively limit the probability of SARS-CoV-2 transmission, Science (2021). DOI: 10.1126/science.abg6296

Източник: Face masks effectively limit SARS-CoV-2 transmission, Max Planck Society

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6136

1

WOW

25.05 2021 в 10:14

Защо се дъвчи още тази тема. Някакви коне с капаци правили модели. Подобни математически прогнози тотално се провалиха при предвиждането на хода на пандемията. С маските положението е същото. Европа вече година е с маски но това не попречи на вируса да убие милиони! Защо маските не предпазиха? Вечните оправдания на тъпаците с моделите е "хората не са дисциплинирани". Истината е, че трябва да се спрат парите за всякакви гадатели върху цифри защото те не само не познават, а и предизвикват страх и истерия сред населението. Всъщност като гледам колко пъти е прочетена тази статия виждам, че обикновените читатели вече са спрели да обръщат внимание на тези простотии.