Младите британци ще бъдат ваксинирани безплатно срещу човешкия папилома вирус

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 10 юли 2019 в 11:05 3558 0

Кредит CDC

Във Великобритания от 2008 г. насам младите момичета имат достъп до безплатна ваксина срещу човешкия папилома вирус (HPV). От септември 2019 г., Националната здравна служба (NHS) въвежда същата възможност и за момчетата. 

Човешкия папилома вирус HPV е причината за повечето случаи на рак на шийката на матката при жените, но сексуално предаваната инфекция може лесно да зарази и мъжете. Вирусът се свързва с 5% от всички познати карциноми, включително рак на ануса, на устата или на гърлото и дори на пениса. 

През последните десетина години случаите на рак на шийката на матката намаляват сериозно в световен мащаб, а случаите на рак на устата са започнали да се увеличават, особено при мъжете. В някои части на света това са най-бързо нарастващите видове рак. 

Някои страни, включително Австралия, Канада, САЩ, Норвегия и Италия, отговарят на тази тенденция с обща имунизация срещу HPV, без значение от пола или сексуалната ориентация.

В последните няколко години здравните власти във Великобритания са на мнение, че безплатното ваксиниране на момчетата срещу HPV не е икономически рентабилно и че ако жените са ваксинирани, те няма да могат да предадат вируса на своите мъжки сексуални партньори. 

Бързо се появяват критики на това твърдение, което предполага пълно покритие на женската част от населението и пренебрегва напълно някои сексуални ориентации. Като резултат на това през последната година здравните власти разширяват програмата за ваксиниране срещу HPV и към мъжете, които имат сексуални контакти с други мъже, което обаче също е неефективно, тъй като ваксината се поставя на възраст 12 или 13 години, когато децата може още да не са наясно със своята ориентация. 

"HPV не дискриминира, може да зарази всеки, а все още има толкова много вредни митове и заклеймяване около него", смята Робърт Мюзик (Robert Music), изпълнителен директор на Jo's Cervical Cancer Trust, организация, помагаща на жени, страдащи от рак на шийката на матката. "Именно затова е толкова важно да има обща програма за имунизация, тъй като тя ще ограничи този толкова често срещан вирус и ще заличи съществуващите неравенства, предпазвайки повече хора от развитието на рак и спасявайки живота им."

През 2018 г. Общият комитет за ваксинации и имунизации (JCVI) препоръчва на NHS да въведе "полово неутрална" програма за ваксиниране, имайки предвид увеличения брой случаи на рак на устата и проучванията, доказващи ефективността на ваксината при мъжете. 

Според организацията за обществено здраве на Англия (PHE), обновената програма ще предотврати повече от 100 000 случая на рак в Обединеното кралство до 2058 г. и 50 000 от тях няма да са на шийката на матката. 

"Универсалната програма дава възможност да оставим заболяванията, свързани с HPV в миналото и да се затвърди успеха на програмата при момичетата", смята Мери Рамзи (Mary Ramsay), директор по имунизациите в PHE. "Ваксинирането на момчетата ще предпази не само тях, но ще предотврати и повече случаи на карцином, свързан с HPV при момичетата и ще намали общите последствия от тези заболявания при мъжете и жените в бъдещето". 

В своя публикация от края на декември 2018 г. щатските Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) също потвърждават, че ваксинирането и на момчетата срещу човешкия папилома вирус може да ограничи случаите на развитие на рак и така да помогне за намаляване на свързаните с HPV заболявания в бъдещето.  

Източник: Science alert - Teenage Boys in The UK Will Now Be Vaccinated Against Cancer-Causing HPV

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !