Нова мутация помага на британския вариант коронавирус да избегне антителата

Ваня Милева Последна промяна на 03 февруари 2021 в 10:07 9079 1

Ключовата мутация във вариантите на коронавирус от Южна Африка и Бразилия сега е открита и в британския вариант.

Учените смятат, че мутацията E488K позволява на вируса да избегне антителата, произведени от организма след имунизация или предишна коронавирусна инфекция. Следователно ваксините и някои лекарства с антитела може да не работят много добре.

Единадесет случая на британския вариант, наречен B.1.1.7, са имали мутацията E484K в набор от данни от над 200 000 във Великобритания, съобщава Public Health England.

Фактът, че вариантът от Великобритания придобива тази мутация "показва, че е много вероятно вирусът да се адаптира към нашия имунен отговор", отбелязва професор Лорънс Йънг (Lawrence Young), вирусолог от Университета в Уорик.

"Южноафриканският вариант може по-ефективно да реинфектира лица, които преди това са били заразени с оригиналната форма на вируса", казва професорът в изявление. "Това вероятно се дължи отчасти на мутацията E484K, която може да отслаби имунния отговор".

Според него мутацията може да повлияе и колко дълго продължава реакцията на антителата.

Вариантът, открит във Великобритания, е секвениран в 56 различни страни. 

Производителят на ваксини Novavax заяви в четвъртък, че неговата ваксина срещу COVID-19 работи по-слабо за варианта, открит в Южна Африка. Johnson & Johnson заявиха в петък, че неговата ваксина срещу COVID-19 е по-малко ефективна за южноафриканския вариант - учените предполагат, че това се дължи на мутацията E484K.

И Pfizer, и Moderna заявяват, че техните ваксини срещу COVID-19 действат, макар и малко по-добре, срещу създадени от човека лабораторни варианти, които съдържат мутацията. Нито една компания не е тествала срещу реалните варианти на коронавируса.

„Тревожно развитие“

„Ако тази мутация E484K е придобита от повечето британски варианти B.1.1.7, неотдавнашните констатации от скорошни проучвания показват, че мРНК ваксините [като Moderna и Pfizers] все още ще предлагат оптимална защита срещу оригиналния британски вариант", заявява д-р Джулиан Тан (Julian Tang), клиничен вирусолог от Университета в Лестър.

"Това е тревожно развитие, макар и не съвсем неочаквано", коментира Тан.

Въпреки че все още не са направени оценки за ефективността на ваксините, които се използват в момента във Великобритания - от производителите на лекарства Pfizer и AstraZeneca - вероятно те работят по-добре срещу вариантитеа B.1.1.7 с тази мутация според Саймън Кларк (Simon Clarke), доцент по клетъчна микробиология в Университета в Рединг.

Вирусните мутации се случват, когато вирусът се репликира и прави грешки. Това е нормален процес, но мутациите стават тревожни, когато започнат да влияят на поведението на вируса.

Мутацията E484K може да се е получила, защото някой се е заразил както с варианта от Южна Африка или Бразилия, така и с варианта, открит във Великобритания, обяснява Тан и добавя, че това се наблюдава при грипните вируси, но е по-рядко при коронавирусите.

Според Йънг каквито и промени да са настъпили в B.1.1.7 или други варианти на вируса, стандартните мерки за ограничаване на предаването - например измиване на ръцете и социално дистанциране - ще предотвратят заразяването.

Източник: The coronavirus variant found in the UK and spreading through the US appears to be evolving a new mutation that scientists fear could help it evade vaccines, Business Insider

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

07.02 2021 в 08:34

Това са абсолютни глупости.Няма нищо доказано а само предположения на тъпи англичани.Докато не се докаже със сигурност,че има щамове на които ваксината не действа трябва да си правим ваксините,всичко останало е глупост и предположения....