Нови изследвания показват, че слабите мускули могат да ускорят стареенето

Ваня Милева Последна промяна на 05 януари 2023 в 11:01 4502 0

Откритията показват, че поддържането на мускулна сила през целия живот може да помогне за предпазване от много често срещани заболявания, свързани с възрастта. Кредит: Justine Ross, Michigan Medicine

Ново проучването предоставя едни от първите доказателства за връзката между мускулната слабост и ускоряването на биологичната възраст.

Хората стареят с различни темпове, дължащи се на различни вътрешни и външни фактори, които могат да повлияят на биологичната им възраст и на риска от развитие на заболявания или ранна смърт. Ето защо двама души, които са на 50 години, може да нямат еднакво ниво на биологично стареене, въпреки че са живели еднакъв брой години.

Изборът на начин на живот, като хранене и тютюнопушене, и болестите допринасят за ускоряване на биологичната възраст над хронологичната. Изследователите са открили, че силата на захвата, мярка за общата мускулна сила, е свързана с биологичната възраст по този начин. По-специално, проучването, публикувано в Journal of Cachexia, Sarcopenia, and Muscle, установи, че хората с по-слаба сила на захвата имат по-голяма биологична възраст.

Изследователите от Мичиганската медицинска академия моделират връзката между биологичната възраст и силата на захвата на 1274 възрастни на средна и напреднала възраст, като използват три "часовника за възрастта", базирани на метилирането на ДНК - процес, който осигурява молекулярен биомаркер и оценка на темпа на стареене. Първоначално часовниците са моделирани на базата на различни проучвания, изследващи диабета, сърдечносъдовите заболявания, рака, физическото увреждане, болестта на Алцхаймер, възпалението и ранната смъртност.

Резултатите разкриват, че както при по-възрастните мъже, така и при жените се наблюдава връзка между по-ниската сила на захвата и ускоряването на биологичната възраст при всички часовници за метилиране на ДНК.

"Знаем, че мускулната сила е предсказващ фактор за дълголетие и че слабостта е мощен индикатор за болести и смъртност, но за първи път открихме силни доказателства за биологична връзка между мускулната слабост и действителното ускоряване на биологичната възраст", обяснява Марк Питърсън (Mark Peterson), доктор на науките, магистър по медицина, водещ автор на изследването и доцент по физикална медицина и рехабилитация в Мичиганския университет.

"Това предполага, че ако поддържате мускулната си сила през целия живот, може да сте в състояние да се предпазите от много често срещани заболявания, свързани с възрастта. Знаем, че тютюнопушенето, например, може да бъде мощен предиктор на заболяванията и смъртността, но сега знаем, че мускулната слабост може да бъде новото тютюнопушене."

Истинската сила на това проучване е в осемте до десетте години на наблюдение, в които по-ниската сила на захвата предсказва по-бързото биологично стареене, измерено до десет години по-късно.

Предишни проучвания показват, че малката сила на захвата е изключително силен предиктор за неблагоприятни здравни събития. Едно проучване дори установи, че тя е по-добър предиктор за сърдечносъдови събития, като например инфаркт на миокарда, отколкото систоличното кръвно налягане - клиничният показател за откриване на сърдечни нарушения. Питърсън и екипът му вече са показали силна връзка между слабостта и хроничните заболявания и смъртността сред различни популации.

Тези данни, съчетани с последните резултати от тяхното проучване според Питерсън показват потенциал за клиницистите да възприемат използването на силата на захвата като начин за скрининг на индивидите за бъдещ риск от функционално влошаване, хронични заболявания и дори ранна смъртност.

"Скринингът на силата на захвата би дал възможност за разработване на интервенции за забавяне или предотвратяване на появата или прогресията на тези неблагоприятни "свързани с възрастта" здравни събития", посочва Питерсън. "Ние настоявахме лекарите да започнат да използват силата на захвата в своите клиники и само в гериатрията това е включено по някакъв начин. Въпреки това не много хора го използват, въпреки че сме видели стотици публикации, показващи, че силата на захвата е наистина добър показател за здравето."

Изследователите смятат, че са необходими бъдещи изследвания, за да се разбере връзката между силата на захвата и ускоряването на възрастта, включително как възпалителните състояния допринасят за свързаната с възрастта слабост и смъртност. Предишни проучвания показват, че хроничното възпаление при стареене е значителен рисков фактор за смъртността сред възрастните хора. Това възпаление е свързано и с по-ниска сила на захвата и може да бъде значим предиктор на пътя между по-ниската сила на захвата и инвалидността и мултиморбидността на хроничните заболявания.

Освен това според Питърсън проучванията трябва да се съсредоточат върху това как факторите, свързани с начина на живот и поведението като физическа активност и диета могат да повлияят на силата на захвата и ускоряването на възрастта.

"Здравословните хранителни навици са много важни, но мисля, че редовните физически упражнения са най-важното нещо, което човек може да направи, за да запази здравето си през целия живот", подчертава Питърсън.

Справка:

“Prognostic value of grip strength: findings from the Prospective Urban Rural Epidemiology (PURE) study” by Dr. Darryl P Leong, Ph.D., Prof Koon K Teo, Ph.D., Sumathy Rangarajan, MSc, Prof Patricio Lopez-Jaramillo, Ph.D., Alvaro Avezum Jr, MD, Andres Orlandini, MD, Pamela Seron, MSc, Suad H Ahmed, Ph.D., Prof Annika Rosengren, MD, Prof Roya Kelishadi, MD, Prof Omar Rahman, DSc, Sumathi Swaminathan, Ph.D., Romaina Iqbal, Ph.D., Rajeev Gupta, Ph.D., Prof Scott A Lear, Ph.D., Prof Aytekin Oguz, MD, Prof Khalid Yusoff, MBBS, Katarzyna Zatonska, MD, Jephat Chifamba, MPhil, Prof Ehimario Igumbor, Ph.D., Viswanathan Mohan, Ph.D., Ranjit Mohan Anjana, MD, Hongqiu Gu, Ph.D., Prof Wei Li, Ph.D. and Prof Salim Yusuf, DPhil, on behalf of the Prospective Urban Rural Epidemiology (PURE) Study investigators, 13 May 2015, The Lancet.
DOI: 10.1016/S0140-6736(14)62000-6

Източник: New Research Indicates That Weak Muscles May Speed Up Aging, University Of Michigan

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !