Одобрени са първите таблетки, отпечатани на 3D-принтер

Наука ОFFNews Последна промяна на 05 август 2015 в 14:36 2492 0

Кредит Aprecia Pharmaceuticals

3D отпечатаните хапчета може да отворят път за лекарства по поръчка за всеки отделен пациент.

За първи път Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) одобри лекарствен препарат, за който се използва технологията за 3D-печат.

Тези таблетки, предназначени за борба с епилептични припадъци, ще бъдат на пазара през 2016 г. под името Spritam. Производителят Aprecia Pharmaceuticals възнамерява да продължи с производството на други лекарствени средства чрез 3D-печат, съобщава BBC News.

Таблетките са отпечатани по такъв начин, че да се разтворят в организма подобно на обикновените хапчета, но технологията има много предимства. Първо, с нея по-прецизно се дозират съставките. Освен това, плътното вместване на вещества (до 1000 мг на една таблетка) позволява да се вкара много повече от активното вещество в по-малък обем и по този начин пациентът по-лесно да приеме лекарството.

Според специалисти 3D-печатът в бъдеще ще даде възможност за създаване на лекарства според нуждите на отделния пациент просто чрез въвеждане на желаните настройки в програмата за таблетката.

Това не е първото използване на 3D-печата технологии в медицината. Преди това FDA одобри производство на импланти и протези, изготвени с 3D-принтер. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !