Осъден антиваксер в Германия

Емил Вълков Последна промяна на 24 март 2015 в 16:13 19827 14

Разбира се, г-н Ланка е заявил, че ще обжалва решението, продължавайки до последно да защитава собствената си правота. До момента на списването на тази статия, не е известно да е започнал процедурата по обжалване на решението, срокът за което бързо изтича.

Щефан Ланка е немски биолог, активист на анти-ваксинационното движение и един от създателите на мита, че вирусите не съществуват. Сред множеството му публични изяви през годините стоят такива ярки примери като кампания за отричане на причинно-следствената връзка между ХИВ вируса и СПИН, а напоследък - кампания, отричаща съществуването на вируса морбили, известен още като шарка.

За да увеличи ефекта на твърденията си, г-н Ланка, който иначе носи академичната степен Доктор и през 80-те години действително се е занимавал с научна дейност, през 2011-а година обявява награда от 100 000 евро за първия човек, който докаже съществуването на вируса на шарката - заболяване, което според него се причинява психо-соматично, а не, както е известно от век насам, поради инфекциозния му характер или съответно от открития преди няколко десетилетия особено опасен вирус.

Обявата му буквално гласи следното:

“Защото знаем, че вирусът морбили не съществува, тъй като според биологията и медицинската наука той не може да съществува, както и защото знаем каква е истинската причина за заболяването, искаме чрез тази обявена награда да провокираме хората да просветят себе си, за да може просветените да помогнат на непросветените и просветените да повлияят на властта.”

3D модел на вируса морбили

Действително, обявата е провокираща, поради което д-р Дейвид Барденс - лекар с обща практика - решава да отговори. Д-р Барденс събира цялата налична научна информация за вируса морбили, давайки примери от множество научни изследвания, от СЗО и от медицинската практика в Германия, след което я изпраща на г-н Ланка за преглед и потвърждение за изплащане на наградата. Разбира се, както често се случва с анти-научните активисти, доказателственият материал никога не е достатъчен.

Щефан Ланка отказва да изплати наградата, но в същото време, не отменя обявата си, продължавайки да я употребява като аргумент в твърденията си, че вирусът морбили не съществува и никой не може да докаже обратното.

Упоритият Дейвид Барденс не се отказва лесно и след многократни опити за конструктивна кореспонденция, решава да заведе дело срещу Щефан Ланка. Съдът в Равенсбург в крайна сметка се произнася на 12-и март тази година, отсъждайки в полза на ищеца д-р Барденс, тъй като не са намерени експерти, които да защитят в съда тезата на Щефан Ланка, както и защото цялата медицинска научна общественост отдавна е утвърдила тезата за инфекциозния характер, а в последствие и на вирусния произход на заболяването морбили. Съдът казва още и следното: доказателствата на д-р Барденс покриват критериите на Щефан Ланка, както са зададени в обявата. 

Решението на съда задължава Щефан Ланка да изплати 100 000 евро на Дейвид Барденс и да свали обявата от интернет. 

Излизайки от съда с охрана, поради заплахи онлайн от организирани групи на анти-вакс активисти, Д-р Барденс е заявил, че ще дари парите на лаборатория, занимаваща се с научни изследвания на вирусите. Решението идва след шокът, който Германия преживя, когато 18 месечно бебе в Берлин почина този февруари именно от заболяване от морбили, срещу което е могло да бъде ваксинирано.

Макар да приветстваме решението на съда в Равенсбург, считаме, че е опасно да се оставят научни въпроси в ръцете на съдебната система. Действително, Щефан Ланка има добро образование и научна подготовка, което само по себе си е доказателство, че хората са способни да изпадат в множество заблуди, независимо от подготовката им. Прилагането на научния метод е достатъчно мощен коректив на тези заблуди - нещо, което съдът в Равенсбург е оценил правилно при вземането на своето решение.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4010

14

Osama Mi Re

18.04 2020 в 14:59

Стомана, тва на Радой Ралин що пък да не се отнася за тебе.Всички, които не са на твоя акъл са престъпници и то срещу човечеството. Д-р Ланка е единствения учен, който е открил вируси в морското вода.Снимал ги е, описал им е характеристиките.Опитал се човека да ги търси в растенията, животните и човека, но не ги е открил. Проверил е цялата научна литература и се изненадал, че няма информация, че някой ги е открил. Разбрал, че цялата работа с вирусите е пунта мара и заключил:" В растенията, животните и човека, вируси няма". Съда на втора инстанция отменя решението на първата с мотива: Съда не може да взема страна при противоречащи си научни теории". И ти имаш прово на мнение, но по кротко. Повече четене и ...мислене.

27.03 2015 в 07:42

п.п. сега се вгледа дедо поп във снимката на д-р Ланка. Тоя ползва същата PR-фирма като Волен Сидеров.

26.03 2015 в 18:42

Умрем да познаем какво ОБЕКТИВНО може да изкара "другата гледна точка".

25.03 2015 в 13:07

хехе, бадава са ви паричките... те не са и много сигурно де... като гледам нивото на коментарите :)

Очевидно нормалните хора не се хабят да коментират вече тази тема тук. При 5 поредни статии "за" ваксините и нито една да защити обективно и другата гледна точка, нещата са ясни. Някой си плаща да го рекламират. :)

25.03 2015 в 01:59

По-страшен от спина,
по-опасен от рака
сега засега си остава глупака.

Радой Ралин

Арх, то това за тебе е писано.

Щефан Ланка трябва да бъде съден за престъпления срещу човечеството.

24.03 2015 в 22:03

Ваксините, кем-трейлс, HAARP, кое ще е следващото виновно за глупостта на невежите?

24.03 2015 в 21:49

Арх.,
А Болестите какво правят с имунната система, с целия организъм? Къде видя накой да пише, че ваксините засилват имунната система? Малко по женски става "Сама си го измисли, сама се и разсърди.".
Какво ще прави със собствените си деца човек, си е негово решение. Естествения подбор си намира начини да се прояви.

24.03 2015 в 21:24

Арх ти си идиот ве човек,стига да та еба

24.03 2015 в 21:03

Арх., няма нужда да Ви оборваме. Вие много добре сте се оборили и сам.

24.03 2015 в 20:18

За мен написаното е много обнадеждаващо.. С две думи - глупостта е подсъдима! Скоро, дай боже, ще можем да се изолираме от махленските, но компетентни по медицински въпроси, идиоти :-)

Нека всички се посмеем за сметка на увредения имунитет в следствие на ваксините!

Старт...