Спрете да критикувате Оземпик! Той е решение за много повече проблеми от затлъстяването

Ваня Милева Последна промяна на 17 юни 2024 в 00:00 5545 0

Писалка за инжектиране на Оземпик и кутия.

Кредит Wikimedia Commons

Писалка за инжектиране на Оземпик и кутия.

С нарастването на популярността на лекарството за лечение на диабет, превърнало се в лекарство за отслабване и едва ли не панацея, разочароващо е да се види колко критично е отношението към него в медиите.

Вече се установи, че лекарства като Оземпик и Вегови имат неочаквано въздействие върху мозъка, което открива нови начини за лечение на депресия, тревожност, пристрастяване и болест на Алцхаймер.

Тези препарати - чието генерично наименование е семаглутид и което се продава и под търговското наименование Вегови - действа, имитирайки чревен хормон, наречен GLP-1. След многобройни фалстартове това е първото лекарство за отслабване, което е едновременно безопасно и ефективно. И все пак в много статии се говори за това защо не трябва да гледаме на този вид лекарства като на бърз начин за решаване на проблема с разширяващата се талия, а вместо това трябва да насърчаваме хората да променят начина си на хранене. Критиците също така предупреждават, че могат да се появят неподозирани отрицателни ефекти. И двете мнения са донякъде недалновидни.

Първо, колкото повече хора приемат тези лекарства, толкова по-уверени можем да бъдем, че всички нови странични ефекти ще бъдат редки. Открити са и неочаквани положителни ефекти. GLP-1 имитаторите не само помагат при състояния, свързани със затлъстяването, но напоследък показват потенциал в неочаквани области, като пристрастяване, депресия и болест на Алцхаймер.

Второ, здравните служби в световен мащаб се борят със затлъстяването от десетилетия. Изпробвани са безброй стратегии - от кампании за здравословно хранене до уроци по готварство в училищата и отчитане на калориите в менютата.

Нито една от тях не е дала резултат. Изглежда почти неизбежно, че с нарастването на благосъстоянието на една страна се увеличава и нейното тегло. И все пак това може да не е така още дълго време, ако Оземпик и другите по-мощни имитатори на GLP-1, които се очаква да го последват, изпълнят обещанията си.

Все още не сме стигнали дотам. Цената на Оземпик е недостъпна за много хора. Цените на новите лекарства обаче обикновено намаляват с течение на времето, тъй като конкурентите им навлизат на пазара.

Оземпик няма да бъде бързо решение за епидемията от затлъстяване. Но може да се окаже бавно - с допълнителни ползи. И трябва да сме подготвени за това.

Справка

The role of glucagon‐like peptide 1 (GLP‐1) in addictive disorders, Mette Kruse Klausen, Morgane Thomsen, Gitta Wortwein and Anders Fink‐Jensen; Br J Pharmacol. 2022 Feb; 179(4): 625–641. Published online 2022 Feb 2. doi: 10.1111/bph.15677

POSTERS: A03.F. DRUG DEVELOPMENT, CLINICAL TRIALS: NEUROPROTECTIVE & MITOCHONDRIAL COMPOUNDS
MRI CHANGES FOLLOWING TREATMENT OF GLP-1 ANALOGUE, LIRAGLUTIDE IN ALZHEIMER’S DISEASE: ELAD TRIAL
Paul Edison, Zuzana Walker, Elizabeth Coulthard, Christian Hölscher, Anthony Passmore, Clive Ballard

Miller A, Joyce B, Bartelt K, Deckert J. Most GLP-1 Medications Correlated with a Lower Likelihood of Anxiety and Depression Diagnoses. Epic Research. https://epicresearch.org/articles/most-glp-1-medications-correlated-with-a-lower-likelihood-of-anxiety-and-depression-diagnoses . Accessed on June 13, 2024.

ИзточникStop criticising Ozempic - it could be a solution to more than obesity, New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !