В САЩ може да няма достатъчно шишенца за разпространение на бъдещата ваксина срещу COVID-19

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 30 юни 2020 в 01:51 3368 0

Кредит pixabay

Когато ваксина за COVID-19 премине успешно всички тестове с разрешение за пускане на пазара, фармацевтичната индустрия може да се сблъска с ново неочаквано предизвикателство - да успее наистина да я разпространи сред хората.

Оказва се, че няма достатъчен брой стъклени шишенца, подходящи за съхранение и пренасяне на ваксина, съобщават от Wired. А производството им за толкова кратко време надминава сериозно възможностите на производителите към момента.

Медицинското стъкло се произвежда от специален вид пясък - шишенцата трябва да са устойчиви на физическо натоварване и промени в температурата, както и да са инертни към веществата, съхранявани в тях. Този специфичен вид пясък е особено търсен, тъй като се използва и за производството на други изделия като бетон или соларни панели, така че е възможно фармацевтичната индустрия да няма достъп до необходимото количество, което да осигури разпространението на ваксината.

Затова учените търсят различно решение. Кристофът Уикарт, завеждащ развойната дейност в компанията SiO2 Materials Science, обяснява, че са открили начин да направят вътрешно стъклено покритие на пластмасови шишенца с помощта на плазма.

Уикарт открива, че могат да напълнят пластмасови шишенца с газа силициев диоксид, който след това да йонизират, пускайки през него електричен ток. С времето част от газа полепва по пластмасата от вътрешната стена и образува стъклен слой.

Това е едно възможно решение на недостига на шишенца, но както и с производството на медицинско стъкло, голямото предизвикателство ще е да се открие начин това да се случи в голям мащаб.

Източник: Futurism - THE US MIGHT NOT HAVE ENOUGH GLASS VIALS TO DISTRIBUTE THE CORONAVIRUS VACCINES

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !