Вашата хипстърска брада съдържа повече микроби от мръсна тоалетна

Наука ОFFNews Последна промяна на 12 май 2015 в 06:57 13335 1

Кредит wardrobelooks.com

Мъжете отглеждат с невероятни усилия косматото си украшение, символ на мъжество и не-конформизъм, но цената е тежка и "миризлива". Лабораторна проверка на Quest Diagnostics на проби от брадите на група доброволци в експеримент на Action 7 News в Албакърки, Ню Мексико, разкри, че окосмяването по лицето на мъжете съдържа толкова бактерии, колкото обикновено се намират в червата и фекалиите.

Напоследък се повиши популярността на окосмяването на лицето заради модата на хипстърските бради, особено сред младежите. По оценки на едно скорошно изследване на Simmons National Consumer Study,  17% от всички мъже и 35% от младите мъже на възраст между 18 и 24 имат окосмяване по лицето. Това е увеличение с 14% и с 31%, съответно, в сравнение с 2009 г. Независимо дали става дума спретнато окосмяване като на Брад Пит или по-буйно - феноменът се разраства във всички слоеве на обществото, някои дори се подлагат на лицеви трансплантации на коса за не малко пари, разказва Medical Daily.

Репортерите на телевизия Action 7 New решават да покажат в ефир шепа смели мъже, от чиито брадите се взимат проби за да се изследва колко бактерии има в тях. Няколкото тествани бради се оказва, че съдържат обикновени бактерии, но в количества, сравними с тоалетните. Quest Diagnostics Микробиологът Джон Голобич (John Golobic), извършил проверката, признава, че резултатите са изненадващи.

"Трудно нещо може да ме учуди, но сега бях наистина изненадан. Това са неща, които ще намери във фекалиите", - заявил Голобич пред Action 7 News, позовавайки се на резултатите от тестовете.

И предишни изследвания са установявали, че брадите събират повече бактерии, отколкото гладко избръснатите лица. Новите резултати са аналогични на тези от подобно проучване от 1967г , което също установява, че брадите са капан за мръсотия и микроби.

Това може да доведе до кожни инфекции и разпространението на микроорганизми като стафилококи, които причиняват бактериални инфекции на космения фоликул. Фоликулитът, повърхностна инфекция на единични космени фоликули, според Международната фондация за дерматология (International Foundation for Dermatology), често се появява в окосмени области като брадата или долната част на краката. Антисептичните сапуни и някои медикаменти може да помогнат за лечението на тези малки гнойни пъпки.

Едно по-ново проучване, публикувано в списание Anaesthesia (Анестезия) установява, че брадатите мъже, които носят хирургически маски хвърлят значително повече бактерии в зоната под устните си в сравнение с гладко избръснатите мъже. Изследователите препоръчват на брадатите хирурзи "да обмислят премахване на брадите си."

Бактериите в брада лесно могат да попаднат в устата и да причинят заболяване. Те могат да се предават и на други хора, особено вирусните инфекции.

Естествено, никой не може да ви накара да се откажете от хипстърското ви украшение, но все пак - поддържайте добра хигиена. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.05 2015 в 23:10

Мога само да гадая какво става в брадите на нашите попове. Винаги съм подозирал, че католици и протестанти са по-чистоплътни.