Всеки трети от оцелелите от COVID-19 е получил психиатрична диагноза в рамките на шест месеца

Ваня Милева Последна промяна на 07 април 2021 в 18:00 6690 0

Най-голямото проучване до момента предполага връзка между инфекцията с COVID-19 и последващи психични заболявания и неврологични състояния.

Всеки трети от оцелелите от COVID-19 е получил неврологична или психиатрична диагноза в рамките на шест месеца от заразяването с вируса SARS-CoV-2 според проучване на над 230 000 здравни досиета на пациенти, публикувано в списание The Lancet Psychiatry.

Изследването разглежда 14* неврологични и психични разстройства. 

"Това са реални данни от голям брой пациенти. Те потвърждават високите нива на психиатрични диагнози след COVID-19 и показват, че се появяват и сериозни нарушения, засягащи нервната система (като инсулт и деменция). Въпреки че последните са много по-редки, те са значими, особено при хора, изкарали тежък COVID-19", заявява професор Пол Харисън (Paul Harrison), водещ автор на изследването, от университета в Оксфорд, Великобритания.

"Въпреки че индивидуалните рискове за повечето разстройства са малки, ефектът върху цялото население може да бъде значителен за здравните и социалните системи поради мащаба на пандемията и защото много от тези състояния са хронични. В резултат на това здравните системи трябва да бъдат осигурени с ресурси за справяне с очакваната нужда, както в рамките на първична, така и за вторична помощ".

От началото на пандемията на COVID-19 нараства опасението, че оцелелите могат да бъдат изложени на повишен риск от неврологични разстройства. Предишно проучване от същата изследователска група съобщава, че оцелелите от COVID-19 са изложени на повишен риск от афективни и тревожни разстройства през първите три месеца след инфекцията. Досега обаче нямаше мащабни данни, изследващи рисковете от неврологични, както и психиатрични диагнози през шестте месеца след инфекцията с COVID-19.

Това последно проучване анализира данни от електронните здравни досиета на 236 379 пациенти с COVID-19 от базираната в САЩ мрежа TriNetX, която включва над 81 милиона души. В анализа са включени пациенти, които са били на възраст над 10 години и са се заразили с вируса SARS-CoV-2 след 20 януари 2020 г. и са били живи на 13 декември 2020 г. Тази група е сравнена със 105 579 пациенти с диагноза грип и 23 6 038 пациенти с диагноза инфекция на дихателните пътища (включително грип).

Като цяло, прогнозната честота на диагностицираните с неврологично или психично разстройство след инфекция с COVID-19 е 34%. За 13% от тези хора това е първата им записана неврологична или психиатрична диагноза.

Най-честите диагнози след COVID-19 са тревожни разстройства (срещащи се при 17% от пациентите), разстройства на настроението или афективни разстройства (14%), злоупотреба с вещества (7%) и безсъние (5%). Честотата на неврологичните резултати е по-ниска, включително 0,6% за мозъчен кръвоизлив, 2,1% за исхемичен инсулт и 0,7% за деменция.

Рисковете от неврологична или психиатрична диагноза са най-големи при, но не само при пациенти, които са имали тежък COVID-19. В сравнение с общата честота от 34%, неврологична или психиатрична диагноза се е появила при 38% от постъпилите в болница, 46% от тези в реанимация и 62% при получилите енцефалопатия по време на COVID-19 инфекция. Подобно е разпределението на риска и при различните разстройства. Например 2,7% от хората, нуждаещи се от интензивно лечение, и 3,6% от хората с енцефалопатия са имали мозъчен кръвоизлив (в сравнение с 0,3% при хора без хоспитализация); 6,9% и 9,4% са имали исхемичен инсулт (в сравнение с 1,3% без хоспитализация); 1,7% и 4,7% са развили деменция (0,4% без хоспитализация); и 2,8% и 7% са диагностицирани с психотично разстройство (0,9% без хоспитализация).

Авторите също така разглеждат хората, които са преживели грип и други инфекции на дихателните пътища през същия период, за да разберат дали тези неврологични и психични усложнения са свързани конкретно с COVID-19. След отчитане на основните здравни характеристики, като възраст, пол, етническа принадлежност и съществуващи здравословни състояния, като цяло има 44% по-голям риск от неврологични и психични здравни диагнози след COVID-19, отколкото след грип, и 16% по-голям риск след COVID-19, отколкото при инфекции на дихателните пътища.

В резултат на това авторите констатират, че COVID-19 наистина води до по-голям риск от неврологични и психиатрични разстройства, отколкото други здравословни състояния. Това обаче не се наблюдава при всички условия; няма ясни доказателства, че COVID-19 е довел до повишен риск от паркинсонизъм или синдром на Гилен-Баре.

„Нашите резултати показват, че заболяванията на мозъка и психиатричните разстройства са по-чести след COVID-19, отколкото след грип или други респираторни инфекции, дори когато пациентите са съпоставени с други рискови фактори. Сега трябва да видим какво се случва след шестте месеца. Проучването не може да разкрие участващите механизми, но посочва необходимостта от спешни изследвания, които да ги идентифицират, с оглед предотвратяването или лечението им", обобщава д-р Макс Таке (Max Taquet), съавтор на изследването, от Университета в Оксфорд, Великобритания.

Авторите отбелязват няколко ограничения на своето изследване. Първо, пълнотата и точността на електронните здравни досиета не са известни. На второ място, много хора с COVID-19 имат леки или никакви симптоми и не са потърсили здравна помощ, следователно хората, проучвани тук, вероятно са били по-сериозно засегнати. Трето, тежестта и протичането на неврологичните и психиатрични разстройства не са известни.

„[Това] проучване ни насочва към бъдещето, както по своите методи, така и по последствия. Изследователите трябва да могат да наблюдават и предвиждат неврологичните и психиатричните резултати от бъдещи възникващи заплахи за здравето чрез използване на масивни международни клинични данни в реалния свят. За съжаление, много от разстройствата, идентифицирани в това проучване, е вероятно да станат хронични или рецидивиращи, така че можем да очакваме, че въздействието на COVID- 19 може да остане с нас в продължение на много години", коментира д-р Джонатан Роджърс, който не е участвал в изследването, от Университетския колеж в Лондон (UCL), Великобритания.

Справка: Maxime Taquet et al. 6-month neurological and psychiatric outcomes in 236 379 survivors of COVID-19: a retrospective cohort study using electronic health records, The Lancet Psychiatry (2021). DOI: 10.1016/S2215-0366(21)00084-5

*Пълният списък на изследваните неврологични и психични разстройства включва: вътречерепен кръвоизлив; исхемичен инсулт; паркинсонизъм; синдром на Гилен-Баре; поражения на отделни нерви, нервни корени и сплетения; мионеврална връзка и мускулни заболявания; енцефалит; деменция; психотични, афективни и тревожни разстройства (групирани и отделно); злоупотреба с вещества; и безсъние.

Източник: The Lancet Psychiatry: Largest study to date suggests link between COVID-19 infection and subsequent mental health and neurological conditions, Lancet

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !