Започва Нобеловата седмица (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 04 октомври 2021 в 00:00 3621 0

Носителят на първата за тази година Нобелова награда ще бъде обявен в понеделник, 4 октомври в предградие на Стокхолм, а Нобеловата асамблея в Института Каролинска ще определи името на победителя в областта на медицината.

Заседанието трябва да започне в 11:30 местно време (12:30 българско време).

Традиционно Нобеловият комитет по медицина обявява решението си в първия понеделник на октомври.

Алфред Нобел оставя по-голямата част от богатството си, повече от 31 милиона шведски крони (днес приблизително 1 702 милиона шведски крони), за да се вложат във фондация и да бъдат инвестирани в „сигурни ценни книжа“. Приходите от инвестициите според завещанието е трябвало да се „разпределят ежегодно под формата на награди на онези, които през предходната година са донесли най-голяма полза на човечеството“.

Размерът на Нобеловата награда за 2021 г. е 10 милиона шведски крони (около 985 хиляди евро). Наградата и сумата могат да бъдат споделени от до трима лауреати. Според волята на основателя на наградата „Алфред Нобел“ наградата получава „човек, направил важно откритие в областта на физиологията и медицината“. Наградата се присъжда за конкретно откритие, а не за цялостна дейност в тази област.

През следващите дни носителите на Нобелова награда ще бъдат обявени в следната последователност:

- физика – 5 октомври
- химия – 6 октомври
- литература - 7 октомври
- Награда за мир - 8 октомври
- Нобелова награда за икономика - 11 октомври

Работата по избора на лауреата на наградата за медицината продължава през цялата година - през есента Нобеловият комитет изпраща покани до институти и лица, имащи право да номинират. Приемът на кандидатурите приключват на 31 януари. През пролетта и лятото Нобеловият комитет оценява заявките и през август докладва пред Нобеловата асамблея в Института Каролинска.

Асамблеята обявява решението си в началото на октомври. Церемонията по награждаването се провежда на годишнината от смъртта на Алфред Нобел на 10 декември.

През 2020 г. Нобеловата награда за физиология и медицина бе присъдена на трима лауреати: Харви Дж. Алтър (Harvey J. Alter), Майкъл Хоутън (Michael Houghton) и Чарлс М. Райс (Charles M. Rice) за откриването на вируса на хепатит С.

Факти за Нобеловата награда по физиология или медицина

111 Нобелови награди по физиология или медицина се присъждат от 1901 г. Тя не се присъжда девет пъти: през 1915, 1916, 1917, 1918, 1921, 1925, 1940, 1941 и 1942 година.

Защо през тези години не са връчени наградите за медицина? В устава на Нобеловата фондация се казва: „Ако нито една от разглежданите работи не се окаже от значение, посочено в първия параграф, паричната награда се запазва до следващата година. Ако дори тогава наградата не може да бъде присъдена, сумата се добавя към ограничените средства на Фондацията. По време на Първата и Втората световна война са присъдени по-малко Нобелови награди.

222 лица са наградени с Нобелова награда по физиология или медицина в периода 1901-2020 г.

Към днешна дата най-младият лауреат на Нобелова награда по физиология или медицина е Фредерик Бантинг, който е на 32 години, когато му е присъдена наградата за медицина през 1923 г.

Най-възрастният лауреат на Нобелова награда по физиология или медицина досега е Пейтън Роус , който е бил на 87 години, когато му е присъдена наградата за медицина през 1966 г.

От 222 лица, удостоени с Нобелова награда за физиология или медицина, 12 са жени. От тези 12, Барабара Макклинток е единствената, която е получила несподелена Нобелова награда.

Двама лауреати на Нобелова награда по химия са принудени от властите да откажат Нобеловата награда. Адолф Хитлер забранява на трима германски лауреати на Нобелова награда да получат Нобелова награда - двама от които са удостоени с Нобелова награда за химия, Ричард Кун през 1938 г. и Адолф Бутенанд през 1939 г. Третият човек, Герхард Домагк е удостоен с Нобелова награда по физиология или медицина през 1939 г. Всички те са имали възможност да получат диплома и медал за Нобелова награда по-късно, но не и размера на наградата.

В базата данни за номинации може да се намерят интересни любопитни факти за номинациите например, че австрийският невролог и основател на психоанализата Зигмунд Фройд (1856-1939) е номиниран 32 пъти за Нобелова награда по физиология или медицина, но никога не му е присъдена. През 1929 г. Нобеловият комитет по медицина ангажира експерт, който заключава, че не е необходимо още да се помисли, тъй като работата на Фройд няма доказана научна стойност. Фройд е номиниран веднъж и за Нобелова награда за литература за 1936 г. от лауреата на Нобелова награда Ромен Роланд, познат на Фройд.

Номинациите за Нобелови награди се пазят в тайна 50 години.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !