Затлъстяваме от шума

Наука ОFFNews Последна промяна на 27 юни 2015 в 09:06 5281 1

Кредит www.thelocal.se

Излишните килограми са резултат не само на неправилно хранене или липса на физическа активност, но и на шума. Това твърди група учени от Каролинския институт в Стокхолм.

Изследователите са установили, че нивото на шума през деня, който не оказва отрицателно въздействие върху човека е 45 децибела (което е малко по-тихо от шума на работеща съдомиялна машина). Увеличаването на звука дори с 5 децибела прибавя на жителите на шумни райони около 0,21 см в обиколката на талията годишно. На първо място, това се отнася за тези, които живеят в близост до шумни магистрали, летища и железопътни линии. Така организмът реагира на стреса. Заради шума се произвежда хормона кортизол, който участва в образуването на мазнините и теглото се увеличава. Тези проучвания са публикувани на страниците на научното списание Occupational & Environmental Medicine.

Шведският експеримент продължил четири години. В него са взели участие повече от пет хиляди души. Всички те са живели в крайградски и селски райони в околностите на Стокхолм повече от десетилетие. Домовете им са били в близост до железопътните линии, магистрали и летища. Всеки участник попълва подробен въпросник, в който отговаря на въпроси за своя начин на живот, здравословно състояние и нивото на психологическа стабилност. 

Освен това, шведските учени са анализирали данните за нивото на шума в близост до къщите. Проверявани са и жителите в близост до най-голямото летище в Швеция, Арланда. В течение на четири години участниците редовно да се подлагали на медицински преглед - лекарите измервали кръвното налягане и взимали кръв за определяне нивото на захарта. И следели промените в индекса на телесна маса (BMI- Body Mass Index) на всеки доброволец.

Резултатите показали, че повече от половината от изследваните хора редовно са изложени на шум над 45 децибела и в резултат на това - дебелеят. За всеки пет децибела над нормата от 45 се добавя към талията и ханша около 0.21 см годишно.

Освен това, шведски изследователи подчертават, повишените нива на шума, причиняват безсъние и промяна в апетита

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.06 2015 в 12:47

Ст.н.с. Ганьо Ганев от БАН поздравява колегите си от Каролинска Институтет!!! Ние отдавна сме установили, че се дебелее от преяждане!