Пътуването във времето е физически възможно, но само назад

НаукаOFFNews Последна промяна на 19 ноември 2017 в 10:12 23502 4

Отдавна идеята за пътуване назад във времето очарова хората, но за повечето от тях мястото й бе само в царството на художествената литература и киното.

Но благодарение на някои много интересни свойства на пространството и времето в Общата теория на относителността на Айнщайн, скокът през времето не е невъзможен, според астрофизикът Итън Сийгъл (Ethan Siegel) на страницата на "Форбс".

Философски погледнато, има и известен парадокс, който показва абсурдността на такава възможност - ако пътувате назад във времето е възможно да намерите и да убиете дядо си, преди да се зачене вашия родител, с което се оказва невъзможно собственото ви съществуване.

Учените все още не са открили условията, необходими за пътуване назад във времето, и начина за изграждането на такава система, което със сигурност няма да бъде лесно, но законите на теоретичната физика "не противоречат" на такъв проект, обяснява Итън Сийгъл.

Илюстрация на ранната Вселена като състояща се от квантова пяна, където квантови колебания са големи. Положителните и отрицателните енергийни колебания биха могли да създадат миниатюрни квантови червейни дупки. NASA / CXC / M.Weiss

Според законите на теоретичната физика съществуват определени условия, при които би могло да се изградят "червейни дупки", които да пренасочат хората към различни епохи.

В познатата ни Вселена съществуват дребни квантови колебания (флуктуации) в тъканта на пространство-времето в най-малък мащаб. Те включват енергийни колебания и в положително, и в отрицателно направление, често в непосредствена близост едно до друго. Много силно, плътно колебание от положителна енергия би изкривило пространство по един определен начин, а същевременно силно, плътно колебание от отрицателна енергия би изкривило пространството по точно обратния начин. Ако се свържат тези две изкривени области заедно, може за кратък миг да се постигне квантова червейна дупка или червоядина. Ако тя просъществува достатъчно дълго, може дори потенциално през нея да се пренесат частици, които незабавно да изчезнат от едното място в пространство-времето и да се появяват отново в другото.


Математически модел на Лоренцова червейна дупка. Ако единият край на тунела е изграден от положителна маса / енергия, а другият - от отрицателна маса / енергия, през дупката може да се премине. Wikimedia Commons, Kes47

Ако искаме да увеличим червоядината, че да позволи нещо като човешко същество да премине през нея, ще е доста сложно.

Всички известни частици в нашата Вселена имат положителна енергия и положителна или нулева маса, но е абсолютно възможно да има частици с отрицателна маса / енергия в рамките на Общата теория на относителността. Разбира се, все още не сме открили такива, но според всички закони на теоретичната физика, няма нищо, което да го забранява. (вж "Отрицателната маса - екзотична, но възможна материя")

Илюстрация: Thomas Philbin

"Ако тази отрицателна маса / енергийна материя съществува, тогава създаването на свръхмасивна черна дупка и неин двойник с отрицателната маса / енергия се свържат, това трябва да позволи появата на червейна дупка - портал. Независимо колко далеч един от друг са тези два свързани обекта, ако имат достатъчно маса / енергия - както положителна, така и отрицателна - тази моментна връзка ще се запази. Всичко това е достатъчно за мигновено пътуване през космоса", обяснява Итън Сийгъл.

Червоядината може да бъде конструирана по начин. който позволява единият й край да остане почти неподвижен, докато другият се движи почти със скоростта на светлината.

Астрофизикът си представя сценарий, при който дестинацията е на 40 светлинни години. След като мине една година, бързо движещият се край на червейната дупка ще е на 40 години, докато от другата страна ще е минала само една година.

"Ако преди 40 години някой е създал такава двойка вплетени червейни дупки и ги е изпратил на това пътешествие, би било възможно да влезете в едната от тях днес през 2017 г. и да се върнете назад във времето в другия край ... през 1978 г. " - пише Итън Сийгъл. "Единственият проблем е, че не би могъл да сте на това място през 1978 г . - трябваше да сте на другия край на дупката или да пътувате из космоса, опитвайки се да го стигнете". 

Превод: НаукаOFFNews

"Приятното откритие е, че тази форма на пътуване във времето също така забранява парадокса да убиете дядо си! Дори ако червейната дупка е била създадена преди да са били замислени родителите ви, няма никакъв начин да съществувате в другия край на тунела достатъчно рано, за да се върнете и да намерите дядо си преди тази критична ситуация. Най-доброто, което можете да направите е да сложите вашите новородени баща и майка на борда на кораб, за да догоните другия край на тунела, те ще живеят при вас, ще пораснат, ще ви заченат, а след това ше се върнат обратно през тунела. Вие ще успеете да срещнете дядо си, докато е все още много млад - може би дори по-млад от вас - но все едно - това по необходимост ще стане в момент от времето, след като родителите ви са родени", обяснява Итън Сийгъл.

Твърде много необичайни неща стават възможни във Вселената, ако отрицателната маса / енергия е реална, в изобилие и контролируема, но пътуването назад във времето, може да се окаже много по-странно, отколкото някога сме си представяли. Но благодарение на странностите на Специалната и Общата теория на относителността, пътуването към миналото не може да бъде забранено.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8004

4

Dimitar Mitev

23.11 2017 в 16:25

8033

3

Вячеслав Иванов

19.11 2017 в 18:35

дрън-дрън, Дръвчо, дрън-дрън

15914

2

поп Дръвчо

19.11 2017 в 18:00

Вячеслав, имате правото да се засрамите значително повече от това което сте написали.

8033

1

Вячеслав Иванов

19.11 2017 в 17:52

такъв абсурд да четеш в 21 век е срам, няма никакво пространство-време, в реалност, а не в удобния (наистина) релятивистския модел, съществуват само редуващите се мъгновенни състояния. Ако автор не е запознат с теория на време (която отсътства в релятивизъм) това още не означава, че тя не съществува. Даже в лекциите за деца вече говорят за абсолютното време и относително време на наблюдателя.