31 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Стивън Хокинг: Знам какво се е случило преди Големия взрив (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 03 март 2018 в 09:56 415391

По времето на Големия взрив цялата материя na Вселената е била еднородна невероятно гореща, безкрайно плътна материя.

Но какво се е случило преди това? Оказва се, че прочутият физик Стивън Хокинг има отговор, който е дал в интервю с почти толкова известния си колега Нийл де Грас Тайсън. Хокинг обсъжда тези идеи и други във  финала на сезона на телевизионното предаване "StarTalk" на Тайсън, което ще се излъчи тази неделя (4 март) в 11:00 ч. в канала на National Geographic.

Отговорът на Хокинг на въпроса "Какво е имало преди да има нещо?" се опира на теория, известна като "безграничния сценарий" (no-boundary proposal).

"В граничното си състояние Вселената ... няма граници", каза Хокинг пред Тайсън в Popular Science

За да разберете по-добре теорията, вземете универсалното си дистанционно (т.е. вашето дистанционно, което контролира Вселената) и натиснете Rewind („Назад”). Учените знаят сега, че Вселената непрекъснато се разширява. Когато се движите назад във времето, тогава Вселената се свива. Превърнете достатъчно назад (около 13,8 милиарда години) и цялата Вселена се свива до размера на един атом, обяснява Хокинг.

Тази субатомна топка, в която е всичко, се нарича сингулярност. В това изключително малко, невероятно масивно и плътно зрънце от топлина и енергия, законите, каквито ги познаваме, на физиката и времето престават да функционират. Те буквално не съществуват преди Вселената да започне да се разширява. По-скоро стрелата на времето се свива безкрайно, Вселената става все по-малка и по-малка, като никога не достига до ясна отправна точка. По думите на друг известен лорд на времето и протранството, времето е "просто голяма топка от уморени, тромави неща".

"Събитията преди Големия взрив просто не са дефинирани, защото няма начин да се измери какво се случва тогава", пише Хокинг в лекция за теорията . "Тъй като събитията преди Големия взрив нямат никакви наблюдателни последици, човек може да ги отреже от теорията и да каже, че времето започва от Големия взрив".

"Космическото време е затворена повърхност без граници, подобно на повърхността на земята. Може да си представим реалното време започвайки от Южния полюс като плавна точка на пространство-времето, където не важат нормалните закони на физиката. Както няма нищо южно от Южния полюс, така няма нищо преди Големия взрив", обяснява Хокинг в разговор с Тайсън.

През 1983 г. Стивън Хокинг заедно с Джеймс Хартъл предлагат теорията, че Вселената няма граници и нейната структура се основава на така наречената вълнова функция, която определя различните квантови състояния на частиците на материята. Това прави възможно съществуването на набор от паралелни вселени с различен набор от физически константи.

Моделът на Хартъл-Хокинг прави възможно съществуването на набор от паралелни вселени с различен набор от физически константи.

Хокинг изнася лекции по темата и участва в безплатен документален филм за нея, достъпен на YouTube. Слушайте в StarTalk в неделя, за да чуете Тайсън и Хокинг да се впускат по-надълбоко в темата.


koga
Рейтинг : 7026
12.03 2018 в 16:06 1
+ 9
- 3
За мен основният въпрос е какво е имало ОКОЛО това "зрънце" преди the big bang. Няма как нещо да е в нищо.
 
Още от : Физика
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.